© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Trud za pridelek

Jagodičevje Marije Križman na črnomaljski stojnici


Renata Mikec
7. 8. 2025, 08.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za občutljivo nežno jagodičevje je treba vsako poletje skrbeti noč in dan.

marija_krizman_foto_rudi_vlasic.JPG
Rudi Vlašič
Marija Križman

Marija Križman iz Blatnika pri Črnomlju se že vrsto let ukvarja z gojenjem jagodičevja. Na približno enem hektarju ima sadovnjake, vinograd, ki ga ne škropi, in šparglje. Površine, na katerih ima največ jagodičevja, jagode, maline, robide, ribez, ameriške in sibirske borovnice, murve in aronijo, obdeluje sama. Sadike poleti redno zaliva, sicer pridelka, ki ga ponuja na stojnici nasproti črnomaljskega kulturnega doma, ne bi bilo. Sadje, ki ji ga ne uspe prodati, predela v marmelade in sirupe ali pa ga posuši in porabi sama. Za pridelek se zelo trudi in vsako leto znova upa, da ji ne bodo ponagajali toča, mraz ali močan veter. Za to je še zlasti občutljivo nežno jagodičevje. »Najlepše je, kadar sem po delu v sadovnjaku nagrajena z obilnim pridelkom, in kadar se tega razveselijo tudi moje redne stranke, je veselje popolno,« nam je zaupala Marija, ki jo je v Belo krajino iz hrvaškega mesta Imotski privabila ljubezen.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.