© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Salamiada z novostmi (in starim pravilom: ženskam prepovedano)


B. B.
8. 3. 2016, 09.00
Posodobljeno
09. 03. 2016 · 07:05
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

salame_pp.jpg
P. P., arhiv DL
Foto: P. P., arhiv DL

Zgodba, ki sta jo za gostilniškim omizjem leta 1962 začela domači oštir in brivec, se bo letos odvrtela že petinpetdesetič. Čigava je najlepša, najbolj dišeča, najbolj čvrsta in seveda najbolj okusna? Odgovor bo v sevniški gostilni Vrtovšek padel v četrtek.

Sevniška salamiada, mati vseh salamiad, kot ji tudi rečejo, se s sprejemom vzorcev, ki ga bodo v Vrtovškovi gostilni zaključili ob 21. uri, začenja danes.

Jutri, ko bodo v Sevnico prišle tudi delegacije salamarjev iz tujine, bodo na delu preizkuševalci, v četrtek, na dan štiridesetih mučenikov, pa bodo razglasili zmagovalko najprestižnejšega ocenjevanja suhomesnih dobrot v Sloveniji.

Za domače rejce

Predsednik društva salamarjev Sevnica Stane Krnc pričakuje kakih 120 vzorcev, od tega se jih bo skoraj polovica potegovala za naziv najboljše v dveh novih kategorijah – salamiadi prijateljev, ki jo bodo za tekmovalce iz tujine tokrat pripravili petič, in salamiadi rejcev, ki jo pripravljajo drugič. Sploh zadnja, ki je namenjena izključno rejcem prašičev iz sevniške občine, naj bi privabila veliko število domačih salamarjev, ki v glavnem tekmovanju v zadnjih letih niso hoteli sodelovati, saj se je tudi v Sevnici razširila praksa, da tekmovalci v ocenjevanje oddajo salamo, ki je niso naredili sami, ampak so jo nekje kupili. »To je velika težava vseh salamiad, ki pa je ni lahko rešiti, saj ne moreš dokazati, da je salamo nekdo kupil. Prav zato smo uvedli novo kategorijo, ki se je med domačimi salamarji zelo dobro prijela,« pravi Krnc.

salame_pp2.jpg
P. P., arhiv DL
Foto: P. P., arhiv DL

Brez dodatkov

Tudi preizkuševalci, teh bo šest, bodo člani domačega društva salamarjev, ki šteje 36 aktivnih članov. »Salamijada je nastala spontano, med izdelovalci domačih salam, zato želimo, da so domačini tisti, ki jih ocenijo, in da pri tem ne prevladajo neki industrijski kriteriji,« pravi Krnc. Veziva in razni dodatki za hitrejše zorenje so nezaželeni, in komisija je nanje še posebej pozorna, saj ni veliko salamarjev, ki znajo narediti salamo brez sodobnih pripomočkov.

Čarovnije s šunko

Sicer pa bo sevniška salamiada tokrat nekoliko stopila iz tradicionalnih okvirjev in prerasla v pravi praznik suhomesnatih izdelkov. V vinski kleti posestva Krakovo priznanega enologa in vinarja Zdravka Mastnaka bo namreč Kmečka zadruga Sevnica v četrtek za svoje goste in tuje delegacije, ki se bodo udeležile sevniške salamiade, pripravila dan Grajske šunke. S klasično dimljeno šunko, ki predstavlja vrh ponudbe Kmečke zadruge Sevnica, se bo poigralo pet kuharskih mojstrov iz uglednih gostiln iz bližnje okolice, za ubrano spremljavo v obliki primernega vina in penine pa bo poskrbel Mastnak.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.