Pečaričevo vino iz kvevrija




Martinovo je velik praznik tako za vinarje kot tudi za tiste, ki imajo radi dobro vinsko kapljico. Hkrati pa je za marsikaterega vinarja to tudi priložnost, da predstavi novosti iz svoje vinske kleti. Med temi je bila ob letošnjem vinskem prazniku tudi Hiša vina Pečarič iz Čuril pri Metliki.
Pečaričevi so pred tremi leti na zelenici na domačem dvorišču izkopali veliko jamo, v katero so zakopali kvevri, torej veliko glineno posodo, ki so jo pripeljali iz Gruzije. Napolnili so jo s 650 litri zmletega in zelo zrelega sivega pinota in ga v njej zoreli sedem mesecev, nato pa še leto dni v lesenih sodih ter končno ustekleničili. Tovrstno vino doseže najboljšo kakovost po sedmih letih, a poznavalci so pritrdili, da je tudi že po treh letih odlično. Gospodar Martin in gospodinja Polona sta ga predstavila na dnevu odprtih vrat njihove Hiše vina, ki je že po tradiciji dan po godu sv. Martina, med prvimi pa je z njim nazdravila kraljica metliške črnine Jana Štajdohar.
Hkrati pa je oblikovalec Artur Felicijan predstavil novo grafično podobo, ki se je začela prav s sivim pinotom iz kvevrija. To vino je tudi prvo iz nove Pečaričeve blagovne znamke, ki so jo poimenovali lutum, kar po slovensko pomeni glina. To je poleg rosalije, botricije in žlahtnega opoja že njihova četrta blagovna znamka.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se