Ko zadiši po domačem kruhu




Društvo podeželskih žena Tavžentroža je v Trebnjem že četrtič pripravilo razstavo in ocenjevanje kruha. Na tokratno ocenjevanje so prejeli 47 vzorcev, strokovna komisija jih je deset nagradila z zlatimi, 17 s srebrnimi in prav tako deset z bronastimi priznanji, ki so jih podelili po sinočnjem občnem zboru društva, pred tem so pripravili tudi razstavo prejetih vzorcev.
Predsednica društva Marjana Kužnik pravi, da je namen tovrstnega ocenjevanja, da se članice preizkusijo v peki kruha ter da pokažejo, kaj znajo in kaj zmorejo, ob tem je ne nazadnje pomembno tudi druženje. Letos je strokovna komisija sicer največ napak ugotovila v moki in kvasu, pomembne pa so tudi domače sestavine, saj so člani strokovne komisije po vonju prepoznali, ali je bil kruh narejen z domačim mlekom, še pravi Kužnikova.
Med prejemnicami zlatega priznanja je bila tudi Ivana Porle iz Šahovca pri Dobrniču, ki kruh peče že 40 let. »Skrivnost dobrega kruha je ženska roka in, če ga delaš z ljubeznijo, potem ti tudi uspe,« je izdala in dodala, da kruh še vedno peče v krušni peči. Za praznično masleno zvezdo si je zlato priznanje prislužila tudi komaj 16-letna Katja Zabukovec iz Pristavice pri Velikem Gabru, ki tudi sicer rada kuha in peče.
Kot še pravi Kužnikova, so v društvu veseli, da imajo tudi mladi pogum pristopiti k tovrstnim ocenjevanjem in na ta način ohranjajo domačo tradicijo. »Ko zadiši po kruhu, je vedno čar,« dodaja predsednica društva, ki je lani obeležilo 40-letnico ter združuje 360 članic iz občin Trebnje, Mirna in Mokronog-Trebelno.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se