Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Osma straška salamiada


M. Ž.
13. 4. 2014, 13.25
Posodobljeno
14. 04. 2014 · 09:39
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

salamiada01.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Suhomesnate dobrote so zbrani tudi pokusili.
salamiada54.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Zmagovalci letošnje straške salamiade (z leve) Slavko Eržen, Milan Janežič in Turistična kmetija Škrbina. (Foto: M. Ž.)
salamiada46.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Prvi in tretji na prvem ocenjevanju špehovk (z leve) Turistična kmetija Škrbina in Brane Faleskini.

Straško turistično društvo je sinoči uspešno izpeljalo že osmo salamiado, katero so letos obogatili še s prvim ocenjevanjem salam špehovk. Najboljšo salamo je v oceno tokrat prinesel Milan Janežič iz Škocjana, drugo mesto je pripadlo Slavku Rženu iz Trške Gore, ki je v Straži slavil že dvakrat, in tretje Turistični kmetiji Škrbina iz Vinice pri Šmarjeti, kjer so naredili tudi najboljšo špehovko. Drugi laskavi naziv najboljšega salamarja občine Straža je pripadel Matjažu Henigmanu iz Jurke vasi, ki je sicer pristal na nehvaležnem četrtek mestu in za svoj izdelek prejel zlato medaljo.

Šestčlanska komisija, ki jo je vodil poznani salamar Miloš Munih, je pod drobnogled vzela 47 salam izdelovalcev iz širše Dolenjske, kar je malo manj kot lani, in devet špehovk. O kakovosti salam pričajo rezultati, saj jih je 15 prejelo srebrno in 16 zlato priznanje.

Za najboljšo trojico salamarjev so se do desetega mesta zvrstili: že omenjeni Matjaž Henigman iz Jurke vasi, Brane in Aljoša Kren iz Novega mesta, Matej Zorc iz Stana pri Mirni, Janez Lenart iz Tomažje vasi, Janez Rebselj iz Šentjakoba pri Šentjerneju in Joško Juršič z Dvora. Drugo najboljšo špehovko je v oceno prinesel Blaž Dular iz Hruševca in tretjo Brane Faleskini iz Vavte vasi. Na razglasitvi rezultatov so obiskovalci tako kot ponavadi lahko suhomesnate dobrote tudi pokusili.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.