Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
nedelja, 17. november 2024
16:00 Koncert: Ženski pevski zbor Zimzelen Mirna, KD Mirna
ponedeljek, 18. november 2024
07:00 - 11:00 Študentska krvodajalska akcija ''Častim pol litra'', bolnišnica Novo mesto
19:00 Suha vinoteka z radoživimi prigodami Slavke Abram, knjižnica Trebnje
torek, 19. november 2024
07:00 - 11:00 Študentska krvodajalska akcija ''Častim pol litra'', bolnišnica Novo mesto
12:00 Knjižničarski flash mob, Park likovnih samorastnikov Trebnje
VečBela krajina
nedelja, 17. november 2024
08:30 - 18:00 Razstava gob, garaža KC Semič
08:30 37. Martinovo in 17. Praznovanje jeseni, različna prizorišča Semič
11:00 Ultimate frizbi z Brino, telovadnica OŠ Metlika
17:00 Spomin na žrtve prometnih nesreč, ploščad pri Gali Metlika
ponedeljek, 18. november 2024
17:30 Telovadba za vrat in hrbtenico, ZIK Črnomelj
VečPosavje
ponedeljek, 18. november 2024
18:30 Spominski speedway večer z Ivanom Molanom, Valvasorjeva knjižnica Krško
torek, 19. november 2024
12:00 Bralni flash mob, Mestni park Krško
16:30 Pravljica z ustvarjalnico (predhodne prijave), knjižnica Brežice
17:00 Predavanje: Moja vas - primerna ureditev in zasaditve, KD Lukovec
18:00 Predavanje: Krški kapucinski samostan, Valvasorjeva knjižnica Krško
Več17.11.2024 | 10:00 | Besedilo in foto: L. Markelj
Bela Cerkev - Festival ajdovih jedi, ki so ga v Društvu podeželskih žena in deklet Bela Cerkev prvič pripravili leta 2019, je postal tradicija in prepoznaven v lokalnem okolju in tudi širše. Ta konec tedna so ga pridne članice društva pripravile že petič in znova dokazale, kako vsestransko uporabna je ajda, to pomembno žito, za katero je priporočljivo, da večkrat nadomesti običajno pšenico ali riž.
Koliko zdravilnih lastnosti ima zaradi bogate hranilne vrednosti in drugega, zaradi česar je še kako pomembna za naše počutje in zdravje, je včeraj popoldne na razstavi v Hiši žive dediščine številne zbrane spomnila predsednica društva Elizabeta Verščaj.
»Rade pripravljamo te jedi, saj vidimo, kako so zdrave. Uživanje ajde znižuje holesterol in krvi tlak, izboljšuje prebavo, preprečuje diabetes. Določene sestavine v zrnju varujejo telo pred škodljivimi vplivi sevanja, preprečujejo gangrene in ozebline, ter pospešujejo prepustnost kapilar. Holin v zrnju zboljšuje delovanje jeter, z ajdo pa svoje telo obogatite tudi z železom, cinkom, magnezijem, fosforjem in selenom. S pomočjo flavonoidov ajda zelo uspešno uničuje rakave celice,« je dejala Verščajeva, upokojena profesorica praktičnega pouka na Srednji gostinski šoli v Novem mestu, in poudarila še pomen ajde za kranjsko čebelo in slovenskega čebelarja.
Ajda je zdravilna in dobra
Ajdove jedi so tudi zelo dobre. »Velika prednost ajde pa je tudi, da se s svojim prepoznavnim žlahtnim okusom v sodobni kulinariki odlično kombinira z drugimi živili. Ajdove jedi se prilegajo tako h kislemu zelju, solati, mesu kot k sladici, jabolku itd. In koliko jedi se da pripraviti iz ajde!« pove predsednica belocerkovškega društva, ki želi, da je ajda vse pogosteje na naših jedilnikih. Mnogi, ki zdravo jedo, to že upoštevajo in k temu je zagotovo prispeval tudi festival ajdovih jedi.
Članice DPŽD Bela Cerkev so za tokratno razstavo skuhale in spekle preko 50 različnih jedi, od slanih do sladkih: od znamenite vinjevrške pogače, ki je njihova stalnica, ajdovih žgancev, škratove klobase v ajdovem kruhu, do ajdove kaše z gobami v skodelici iz vlečenega testa, polente s kislim zeljem, ohrovtovih sarmic z ajdovo kašo, musake iz kislega zelja in ajdove kaše, piščanca na posteljici iz ajdove kaše in pora, gratiniranih ajdovih štrukljev, ajdove gibanice, pice iz ajdove moke, do lešnikovih ajdovih piškotov, ajdove rolade s kislo smetano in marmelado, medene ajdove torte z lešniki itd.
Novosti ne manjka
Omeniti velja novosti, kot so npr. baklava z ajdovo kašo in čokolado ter ajdove bajadere in jedi v kozarčkih, kar je trenutno zelo modno: vanilijeva ajdova kaša z malinami ter jogurtova strnjenka z ajdo in kakijem.
Kot pove Betka Verščaj, večine jedi ne ponavljajo in jih pripravljajo prvič. V knjižici Jedi iz ajde, ki jo je društvo izdalo pred petimi leti, je sto različnih receptov, tako da izzivov ne manjka tudi v prihodnje.
Na razstavi ni manjkala tudi ajdova pita z višnjami in skuto, ki je z vsemi točkami zmagala na nedavnem državnem ocenjevanju pit v Šmarjet. Renata Lužar, članica DPŽ Šmarjeta, je v kuhinji HŽD prikazala, kako jo pripraviti, tako da se je bo zdaj zagotovo lotila še kaka gospodinja.
Razstavljene jedi je pripravljalo okrog 30 članic, mnoge so sodelovale tudi na delavnicah Priprave jedi iz ajde in vsem gredo čestitke. Najlepša zahvala je bilo seveda navdušenje obiskovalcev, ki so ob koncu dogodka vse jedi tudi degustirali in se le čudili, kaj vse znajo in zmorejo pripraviti pridne gospodinje v Beli Cerkvi.
Kmetija Klepec se predstavi
Jedi iz ajde, te starodavne kulturne rastline, pa ne bi bilo, če je kmetje na slovenskih poljih kmetje ne bi sejali. K sreči so naša polja vse bolj bela. Med pridelovalci je tudi družina Klepec s Krasinca v Beli krajini, ki se je v Beli Cerkvi prvič predstavljala z vrhunskimi izdelki s kaljeno ajdo, kar je nekaj posebnega celo v evropskem prostoru.
Kmetijo in njihovo delo sta predstavila Mojca in Jože Klepec ter poudarila zlasti njihovo kaljeno moko in kaljene ajdove hrustavčke, pa kaljene testenine, čokolade s kaljeno ajdo, namaze, kosmiče, kašo, pa tudi hladno stiskana olja, itd. Vse to prodajajo tako na domači kmetiji kot preko spletne trgovine, zadovoljni kupci pa so jim največja nagrada za trud, čas in energijo, ki jo vsa družina Klepec vlaga v svoje delo.
Na razstavi se je predstavil tudi domači Mlin Košak iz Družinske vasi, ki odlično sodeluje z društvom in vedno priskoči na pomoč z dobro domačo moko, ter šentjernejski mlin Rangus.
Obiskovalci pa niso uživali le v jedeh iz ajde, ampak tudi v bogatem kulturnem programu, ki je pospremil prireditev. Nastopili so: otroci iz Bele Cerkve s harmonikarjem Klemnom Hribarjem, pa njegovi mladi harmonikarji; Vesna Durič, ki je srčno zapela pesem Venite rožce moje; Anica Brulc, ki je recitirala Pesem o ajdi; Pevska skupina babice in dedki s harmonikarjem Klemnom Hribarjem, Metka Kovačič, ki je nasmejala s skečem Naročilo bo, ter Plesno društvo Country Lajf iz Šentjerneja.
Galerija (72)
Slika 1: Betka Verščaj je vesela, da je 5. festival ajdovih jedi uspel.
Slika 2: Vanilijeva ajdova kaša z malinami je bila novost.
Slika 3: Ajdova bajadera
Slika 4: Plesna skupina je navdušila.
Slika 5: Vanilijeva ajdova kaša z malinami je bila novost.
Slika 6: Polna dvorana obiskovalcev HŽD v Beli Cerkvi.
Slika 7: Renata Lužar z zmagovalno pit.
Slika 8: Predstavila se je Kmetija Klepec iz Bele krajine.
Slika 9: Jana in Jože Košak iz Mlina Košak
1/72: AJDOVE001
2/72: AJDOVE002
3/72: AJDOVE003
4/72: AJDOVE004
5/72: AJDOVE005
6/72: AJDOVE006
7/72: AJDOVE007
8/72: AJDOVE008
9/72: AJDOVE009
10/72: AJDOVE010
11/72: AJDOVE011
12/72: AJDOVE012
13/72: AJDOVE013
14/72: AJDOVE014
15/72: AJDOVE015
16/72: AJDOVE016
17/72: AJDOVE017
18/72: AJDOVE018
19/72: AJDOVE019
20/72: AJDOVE020
21/72: AJDOVE021
22/72: AJDOVE022
23/72: AJDOVE023
24/72: AJDOVE024
25/72: AJDOVE025
26/72: AJDOVE026
27/72: AJDOVE027
28/72: AJDOVE028
29/72: AJDOVE029
30/72: AJDOVE030
31/72: AJDOVE031
32/72: AJDOVE032
33/72: AJDOVE033
34/72: AJDOVE034
35/72: AJDOVE035
36/72: AJDOVE036
37/72: AJDOVE037
38/72: AJDOVE038
39/72: AJDOVE039
40/72: AJDOVE040
41/72: AJDOVE041
42/72: AJDOVE042
43/72: AJDOVE043
44/72: AJDOVE044
45/72: AJDOVE045
46/72: AJDOVE046
47/72: AJDOVE047
48/72: AJDOVE048
49/72: AJDOVE049
50/72: AJDOVE050
51/72: AJDOVE051
52/72: AJDOVE052
53/72: AJDOVE053
54/72: AJDOVE054
55/72: AJDOVE055
56/72: AJDOVE056
57/72: AJDOVE057
58/72: AJDOVE058
59/72: AJDOVE059
60/72: AJDOVE060
61/72: AJDOVE061
62/72: AJDOVE062
63/72: AJDOVE063
64/72: AJDOVE064
65/72: AJDOVE065
66/72: AJDOVE066
67/72: AJDOVE067
68/72: AJDOVE068
69/72: AJDOVE069
70/72: AJDOVE070
71/72: AJDOVE071
72/72: AJDOVE072
Povezane objave
Ocene komentarjev