kultura

Leiline sanjske pokrajine

14.8.2024 | 17:00 | I. V.

Novo mesto - Sanjske pokrajine je poimenovana prva razstava v Londonu živeče in delujoče vizualne umetnice Leile Bartell, ki jo je avtorica pripravila v Sloveniji in za to priložnost izbrala svoje rodno mesto, Novo mesto. Razstavo je odprla v Galeriji Kocka v Kulturnem centru Janeza Trdine.

Kustosinja Dolenjskega muzeja Katarina Dajčman in avtorica razstave Leila Bartell (Foto: I. V.)

Kustosinja Dolenjskega muzeja Katarina Dajčman in avtorica razstave Leila Bartell (Foto: I. V.)

Leila Bartell je Novomeščanka, ki jo je pred leti širša slovenska javnost spoznala kot voditeljico glasbene oddaje na Televiziji Slovenija Videospotnice, takrat še kot Leilo Bdeir. Pozneje jo je pot zanesla v tujino in danes živi v Londonu, kjer se ukvarja predvsem s filmom. Njeni filmi raziskujejo eksistencialna stanja ali družbena vprašanja in njihovo temeljno dinamiko, pri čemer pogosto združujejo druge umetniške oblike, kot je ples ali abstraktna glasba. A tokrat v Kocki ni bilo govora o njenih režiserskih dosežkih, ampak o likovni strani njenega ustvarjanja.

S slikarstvom se je Leila začela ukvarjati šele v Londonu, čeprav je, kot je ob odprtju razstave povedal njen učitelj likovne umetnosti na Osnovni šoli Grm slikar Branko Šuster, takrat kazala veliko nadarjenost. »Bila je zelo nadarjena, a je takrat to ni zanimalo,« je povedal in bil vesel, da je njena nadarjenost prišla na dan pozneje.

Razstavo v Galeriji Kocka je pripravila in ob odprtju tudi predstavila avtorico kustosinja Dolenjskega muzeja Katarina Dajčman, ki je med drugim poudarila tudi simbolni pomen barv. Slikarstvo Leile Bartell izstopa po gestualnih potezah, prefinjeni uporabi barv in značilni abstraktni strukturi naslikane površine. Prepoznavni slog je razvila že kmalu na začetku umetniške kariere, ki se v zadnjem obdobju naglo vzpenja z vidika vse večje razstavne kontinuitete in s tem prisotnosti na širšem prostoru umetnostnega trga.

»Če se je na začetku pokazala javnosti predvsem kot poglobljena raziskovalka čistih likovnih prvin, je na do zdaj prehojeni ustvarjalni poti dosegla tisto stopnjo zrelosti, ko se lahko deloma razbremeni zavestnega raziskovanja ter pusti prosto pot instinktivnim in čustvenim prvinam svojega umetniškega temperamenta in talenta, kajti ravno sproščenost ustvarjalnega procesa jo umešča v zdajšnji likovni trenutek, katerega dragoceni vrednosti sta spontanost in neposrednost ob prirojeni ustvarjalni potenci. Tokrat se domačemu občinstvu predstavlja s serijo slik malega formata, poimenovanih Dreamscapes (Sanjske pokrajine), v katerih na platno prenaša avtorski izbor intimistične tematike v kombinaciji s konceptualno premišljeno likovno sintakso geste in barv,« avtorico in njeno ustvarjanje opisuje kustosinja Katarina Dajčman.

Razstava Leile Bartell Sanjske pokrajine bodo v Galeriji Kocka na ogled do 13. septembra.

‹ nazaj

Galerija (8)

20240812_05680
20240812_05681
20240812_05682
20240812_05684
20240812_05686
20240812_05689
20240812_05692
20240812_05702

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava