novice

Pripeka: Najvišjo temperaturo so izmerili v Osilnici

13.8.2024 | 13:00 | R. T.

Smo sredi avgustovskega vročinskega vala, ki se bo končal šele konec tega tedna. Nato lahko pričakujemo nevihtno dogajanje in ohladitev.

Po osvežitev tudi na reke (Foto: arhiv DL)

Po osvežitev tudi na reke (Foto: arhiv DL)

Do konca tedna nas čakajo sončni in vroči dnevi. Eden teh dni je že za nami. Kot so pojasnili na Agenciji RS za okolje (Arso), so v več krajih v Sloveniji včeraj izmerili najvišjo temperaturo v tem letu.

Živo srebro se je najvišje povzpelo v Osilnici, in sicer na kar 37,8 stopinje Celzija, a to, kot je razvidno z grafičnega prikaza, ni bil edini temperaturni maksimum včeraj.

Včerajšnji maksimumi

Včerajšnji maksimumi

Pri Arso so navedli še, da je bilo v teh dneh zelo toplo tudi v višjih legah. Tako so temperaturni rekord včeraj izmerili na Krnu. Temperatura se je povzpela na 32,4 stopinje Celzija, kar je za vsega 0,1 stopinje Celzija več kot prejšnji rekord. Na Tatrah, ki se nahajajo na 748 metrov nadmorske višine, so izmerili 33,1 stopinje Celzija. Na Slavniku (1020 m) 31,4 stopinje Celzija, Davči (1001 m) 31 stopinj Celzija, Sviščakih (1302 m) 29,6 stopinje Celzija in Nanosu (1241 m) 29,4 stopinje Celzija.

V soboto bodo visoke temperature vztrajale, bo pa nekaj več oblačnosti in zato tudi nekoliko hladneje. Bližala se nam bo že vremenska fronta, ki nas bo nato prešla v nedeljo oziroma ponedeljek. Ob prehodu fronte bo vremensko dogajanje najverjetneje nevihtno, pričakujemo lahko tudi nekaj padavin. Zaenkrat modelski izračuni kažejo, da bo deževalo po celotni Sloveniji, kar je z vidika suše trenutno zelo dobrodošlo. Prehodno se bo za nekaj dni ohladilo, namesto današnjih 36 v ponedeljek na Arsu pričakujejo okrog 26 stopinj Celzija, nato pa bo vsak dan v naslednjem tednu znova za kakšno stopinjo topleje.

Celotedensko vztrajanje vročinskega vala po njenih navedbah ni tako zelo nenavadno, v preteklih letih smo takšne vročinske valove že imeli. So pa nevihte možne tudi med vročinskim valom, največja verjetnost neviht je že v sredo. Na Arsu nevihte v sredo pričakujejo predvsem v notranjosti Slovenije, najmanjša verjetnost zanje pa je ob morju in na skrajnem severovzhodu Slovenije. 

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava