posavje

Dan kruha, vina in salam

17.6.2024 | 11:40 | M. K.
Foto: ZPTM Brežice

Brežice
- V petek je staro mestno jedro Brežic preplavilo živahno dogajanje, ko so se obiskovalci zbrali na tradicionalnem Dnevu kruha, vina in salam. Priljubljeni dogodek, ki je bil lani uvrščen med 100 najboljših trajnostnih zgodb na svetu, je potekal na grajskem dvorišču brežiškega gradu in privabil množico obiskovalcev, ki so uživali v bogati ponudbi domačih dobrot in odličnem vzdušju, so sporočili iz brežiškega ZPTM.

Dan kruha, vina in salam

Tekmovanje v peki domačega kruha je bilo eden izmed osrednjih dogodkov, kjer so se ljubitelji pekovskih mojstrovin pomerili v pripravi najboljšega kruha v petih kategorijah. Razstavljeni izdelki so, kot sporočajo organizatorji, navdušili obiskovalce, ki so imeli priložnost okusiti različne vrste kruha in si ogledati razstavo vseh kruhov, letos prvič v grajski kleti.

Dan kruha, vina in salam

Za glasbeno spremljavo je poskrbel ansambel Hervol, ki je skupaj z glasbenim gostom Lojzetom Ogorevcem obeležil 50 let njegove glasbene kariere.

Med kulturnimi točkami sta navdušili folklorni skupini KUD Oton Župančič Artiče in Duplo Pišece, ki sta s svojimi živahnimi nastopi popestrili dogajanje. Poleg tega so na stojnicah svoje izdelke predstavljala številna turistična in vinogradniška društva iz regije, posebni gostji na dogodku pa sta bili tudi 25. Cvičkova princesa Blažka Ilovar in 7. Vinska kraljica Bizeljskega Ana Kovačič.

Pomemben del prireditve je bila tudi slavnostna podelitev listin in nagrad za Županovo vino 2024 ter priznanj za najboljši domači kruh. Najbolje ocenjeni cviček PTP je letos pridelala Zdenka Mirtek iz V.T.K. Gadova peč (ocena 16,23), nagrado za županovo vino beli bizeljčan PTP pa je prejel Mirko Kolar iz Vinogradniškega društva Pišece (ocena 17,50). V kategoriji Izbrano Županovo vino (letos modra frankinja) je zmagal član Vinogradniškega društva Sromlje, Ferdo Pinterič z oceno 18,13.

Na tekmovanje v peki domačega kruha je letos prispelo kar 41 različnih kruhov. V kategoriji pšenični kruh je zmagala Marija Stopar (43 točk), v kategoriji mešani kruh Terezija Gerjevič (41,90 točk), kruh posebnih vrst je najbolje pripravil Primož Urbanč (44,60 točk), v kategoriji praznični kruh je zmagala Marija Žnideršič (47 točk), v kategoriji kruh vzhajan z drugimi vzhajalnimi sredstvi pa Majda Jurše (43,75 točk).

Dan kruha, vina in salam

Del dogodka je bila tudi strokovna komisija iz Akademije Izvorno slovensko, ki ji predseduje dr. Janez Bogataj, ki je prireditev ocenila po številnih kriterijih, ki so ključni za pridobitev certifikata Teritorialne kolektivne blagovne znamke »Brežice Selection / Izbrano«.

Dogodek je tekom večera obiskalo veliko obiskovalcev, ki so uživali v bogatem programu in  lokalnih dobrotah, vzpostavljena pa je bila tudi brezplačna linija prevozov na relaciji Terme Čatež - Brežice.

‹ nazaj

Galerija (11)

_DSC7087
_DSC7146
_DSC7226
_DSC7353
_DSC7431
_DSC7454
_DSC7455
_DSC7462 (002)
_DSC7512-Enhanced-NR
_DSC7528
_DSC7570

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava