kočevsko-ribniško

Branko Zlobko v poslanske klopi

17.5.2024 | 11:00 | M. K.

Državna volilna komisija je na dopisni seji sprejela sklep, da bo namesto Monike Pekošak, ki je odstopila kot poslanka Svobode, funkcijo poslanca za preostanek mandatne dobe državnega zbora opravljal Branko Zlobko iz kočevskega volilnega okraja, ki je že podal soglasje.

Branko Zlobko (Foto: FB Gibanje Svoboda)

Branko Zlobko (Foto: FB Gibanje Svoboda)

Državna volilna komisija je 26. aprila prejela obvestilo državnega zbora, da je Moniki Pekošak prenehal poslanski mandat, ker je podala odstopno izjavo. V skladu z Zakonom o volitvah v državni zbor v takem primeru postane poslanec za preostanek mandatne dobe tisti kandidat z iste liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki mu je prenehal mandat.

Kot je na podlagi izida volitev v državni zbor, ki so bile 24. aprila 2022, ugotovila DVK, bi bil v primeru, če v 4. volilni enoti z liste kandidatov Gibanja Svoboda ne bi bila izvoljena Monika Pekošak, izvoljen Dimitrij Zadel, ki pa se je odpovedal pravici opravljanja funkcije poslanca. Naslednji kandidat, ki bi bil izvoljen v volilni enoti Ljubljana Bežigrad, je Branko Zlobko, ki je v volilnem okraju Kočevje prejel 3.196 oziroma 35,74 odstotka glasov.

Branko Zlobko je Državni volilni komisiji včeraj sporočil, da sprejema mandat poslanca za preostanek mandatne dobe državnega zbora namesto Monike Pekošak.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava