dolenjska

FOTO: Novomeško Sožitje praznuje 50 let

19.4.2024 | 11:15 | M. Ž.

Sevno - Sožitje, društvo za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju, je včeraj na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma popoldne obeležilo 50-letnico delovanja. V njem se združujejo starši, strokovni sodelavci in drugi občani, ki želijo pomagati osebam z zmerno, težjo ali težko motnjo v duševnem razvoju in jim omogočiti čim boljše vključevanje v okolje. »To so osebe, ki niso sposobne živeti povsem samostojno. Potrebujejo našo skrb in vodenje v vseh življenjskih obdobjih,« je v poudarila Anica Stanković, ki društvo vodi že dobrih 26 let.

Z leve: Ana Bevc, dolgoletna nepogrešljiva tajnica in gonilna sila  društva Sožitje, član Tilen Vidic, ena bivših presednic Avguština Lah,  dolgoletna in sedanja predsednica Anica Stanković in še ena od nekdanjih  presednic Renata Bačer Slabe. (Foto: M. Ž.)

Z leve: Ana Bevc, dolgoletna nepogrešljiva tajnica in gonilna sila društva Sožitje, član Tilen Vidic, ena bivših presednic Avguština Lah, dolgoletna in sedanja predsednica Anica Stanković in še ena od nekdanjih presednic Renata Bačer Slabe. (Foto: M. Ž.)

Kot je dejala, začetki društva za pomoč duševno prizadetim osebam sicer segajo v leto 1964, ko je bilo na pobudo Zveze Sožitje ustanovljeno regijsko društvo za Dolenjsko in Belo krajino, današnje Sožitje pa je bilo ustanovljeno spomladi deset let kasneje za območje takratne novomeške občine in tako še danes deluje na območju občin Novo mesto, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice, Mirna Peč, Straža, Dolenjske Toplice in Žužemberk. Trenutno šteje 660 članov, od tega je 170 oseb z motnjo v duševnem razvoju. Poleg Anice Stanković so društvo vodili Vika Avsec, ki je bila prva predsednica, Avguština Lah, Renata Bačer Slabe, za krtek čas Darka Pečnik in Janez Jankovič.

Lea Anžlovar je v imenu Mestne občine Novo mesto predsednici društva Anici Stanković ob jubileju izročila priznanje občine.

Lea Anžlovar je v imenu Mestne občine Novo mesto predsednici društva Anici Stanković ob jubileju izročila priznanje občine.

»V 50. letih smo razvili različne izobraževalne, rekreacijske in povezovalne programe. Namenjeni so dvigovanju kvalitete življenja tako osebam z motnjo v duševnem razvoju kot njihovim družinam. Druženje na programih nam vsem zelo veliko pomeni, predvsem izmenjava izkušenj in medsebojna podpora,« je povedala Anica Stanković, tudi sama mama dveh hčera z motnjo. Društvo je bilo pobudnik za ustanovitev delavnic pod posebnimi pogoji, dobrodelni koncert za VDC, razvojno ambulanto in skupaj z društvom Sonček za dnevni center CUDV Dolfke Boštjančič Draga. Med cilji v prihodnosti pa je izpostavila razvijanje novih dejavnosti in ustanovitev ambulante za popravilo zob v splošni anesteziji, kar je potreba že preko 15 let, a se vedno zatakne pri financiranju. »Tako, da dajmo vsi skupaj držati pesti, da se nam to enkrat uresniči. Ta ambulanta ne bi bila pomembna samo za Novo mesto, ampak za celo Dolenjsko in Belo krajino.«

Predsednica Zveze Sožitje Branka Perne je v nagovoru med drugim dejala, »da jim bo zveze pri doseganju njihovih plemenitih dejanja vedno v oporo, saj bomo le tako prišli do novih izboljšav in vsebin, ki so v korist oseb z motnjami in njihovim družinam.« Povabila jih je tudi na bližajoče volitve, ker imajo zdaj tudi njihovi člani volilno pravico.

Zbrane je pozdravila tudi predstavnica Mestne občine Novo mesto Lea Anžlovar in društvu ob visokem jubileju izročila priznanje občine.

Na koncu so vsi nastopajoči skupaj z Ansamblom Gašperja Kavška zapeli Slakovo Krka sanjava, ki je na nek način postala njihova himna.

Na koncu so vsi nastopajoči skupaj z Ansamblom Gašperja Kavška zapeli Slakovo Krka sanjava, ki je na nek način postala njihova himna.

V programu nadvse prijetne prireditve, katere niti sta skupaj z Alešem Kirnom pletli članici Vesna Hočevar in Vanda Jankovič, so nastopili uporabniki novomeškega varstveno delovnega centra, s pesmijo sta navdušila Sara Novak in Tilen Vidic, s plesom Anja Cimermančič, na harmoniko je lastno skladbo zaigral Žiga Zore, Urban Košir pa izvrstno na klavir. Za veselo razpoloženje je poskrbel Gašper Kavšek s svojim ansamblom, ki je dolgoletni prijatelj društva in jih razveseljuje na njihovih številnih prireditvah in dogodkih.

V avli je bila tudi razstava, ki jo je pripravila Ksenija Pejanovič. Na ogled so bile risbe, izdelki in fotografije članov Sožitja, otrok razvojnega oddelka Vrtca Pedenjped, učencev osnovne šole Dragotin Kette in varovancev dnevnega centra CUDV Dolfke Boštjančič Draga, enota Novo mesto, svojo stojnico z izdelki pa so postavili tudi uporabniki VDC Novo mesto.

‹ nazaj

Galerija (48)

sozitje nm01, sozitje_nm01
sozitje nm02, sozitje_nm02
sozitje nm03, sozitje_nm03
sozitje nm04, sozitje_nm04
sozitje nm05, sozitje_nm05
sozitje nm06, sozitje_nm06
sozitje nm08, sozitje_nm08
sozitje nm09, sozitje_nm09
sozitje nm10, sozitje_nm10
sozitje nm11, sozitje_nm11
sozitje nm13, sozitje_nm13
sozitje nm14, sozitje_nm14
sozitje nm15, sozitje_nm15
sozitje nm18, sozitje_nm18
sozitje nm20, sozitje_nm20
sozitje nm21, sozitje_nm21
sozitje nm22, sozitje_nm22
sozitje nm24, sozitje_nm24
sozitje nm27, sozitje_nm27
sozitje nm28, sozitje_nm28
sozitje nm31, sozitje_nm31
sozitje nm35, sozitje_nm35
sozitje nm37, sozitje_nm37
sozitje nm38, sozitje_nm38
sozitje nm39, sozitje_nm39
sozitje nm40, sozitje_nm40
sozitje nm42, sozitje_nm42
sozitje nm44, sozitje_nm44
sozitje nm45, sozitje_nm45
sozitje nm51, sozitje_nm51
sozitje nm52, sozitje_nm52
sozitje nm54, sozitje_nm54
sozitje nm55, sozitje_nm55
sozitje nm57, sozitje_nm57
sozitje nm58, sozitje_nm58
sozitje_nm61
sozitje_nm62
sozitje_nm63
sozitje_nm64
sozitje_nm65
sozitje_nm66
sozitje_nm67
sozitje_nm68
sozitje_nm69
sozitje_nm70
sozitje_nm71
sozitje_nm72
sozitje_nm73

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava