posavje

Posavski Mladi genialci ponovno pokazali odlično znanje

17.4.2024 | 10:40 | M. K.
Foto: GEN energija

Krško - V Kulturnem domu Krško je v organizaciji GEN energije in Nuklearne elektrarne Krško (NEK) včeraj potekalo že 11. tekmovanje Mladi genialci. Tekmovalo je 17 ekip s posavskih osnovnih šol, v napetem finalu pa so največ znanja o energetiki pokazali učenci Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško.

Posavski Mladi genialci ponovno pokazali odlično znanje

Šolske ekipe s po tremi učenci so na tekmovalnem odru, kot so sporočili iz GEN energije, navdušile s poznavanjem energetskih tem in mladostno energijo. Po napetih uvodnih predtekmovalnih krogih se je v finalu najbolje izkazala učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško Alex, Nataniel in Samo pod mentorstvom Brine Lukež. Drugo mesto so zasedli učenci OŠ Sava Kladnika Sevnica Tijan, Tomaž in Aljaž pod mentorstvom Valentine Mlakar in Gizele Škoda, tretje mesto pa ekipa OŠ Brežice Nika, Robert in Miha pod mentorstvom Brede Majcen.

Posavski Mladi genialci ponovno pokazali odlično znanje

Mlade ume so na zaključnem kvizu bodrili navijači, mentorji in ravnatelji. Spodbuden je bil tudi pozdrav predsednika uprave NEK Gorazda Pfeiferja, ki je poudaril pomen kviza o energetiki kot temi, ki je nepogrešljiva za naš način življenja: »Električna energija za naš vsak dan ni samoumevna ampak je vse bolj dragocena dobrina, brez katere ne gre. Da bi lahko ravnali prav, potrebujemo znanje in razumevanje pomena energije; le tako bomo vsi skupaj opremljeni za reševanje energetskih izzivov ter pripravljeni na naslednje korake. Želim si, da bi se našim izkušenim ekipam jedrskih strokovnjakov na tej poti v prihodnosti pridružili tudi vi. Veseli bomo, če vas pot življenja zanese na področje energetike.«

Posavski Mladi genialci ponovno pokazali odlično znanje

Mladim je besede spodbude v poslanici namenil tudi generalni direktor GEN dr. Dejan Paravan: »V Skupini GEN našemu temeljnemu poslanstvu – zagotavljanju zanesljive, konkurenčne, okolju prijazne in k odjemalcem usmerjene oskrbe z energijo – vselej pridružujemo tudi odgovornost do kakovostnega ozaveščanja vseh generacij o energetskih temah. Na projekt Mladi genialci smo še predvsem ponosni, saj z njim pomembno prispevamo k širjenju in poglabljanju znanja mladih o energetiki kot temelju sodobne družbe. Iskrene čestitke vsem sodelujočim!« 

S projektom Mladi genialci razumevanje energije ter njene vrednosti za družbo in posameznika v GEN energiji krepijo že 11 let. Mlade spodbujajo k poglobljenem proučevanju celovite zgodbe o energiji, trajnostnih in obnovljivih virih, podnebnih spremembah ter jedrski energiji kot temeljnem viru nizkoogljične mešanice prihodnosti. ''Verjamemo, da je razumevanje teh vsebin nujno za sprejemanje dobrih in odgovornih odločitev o tem, kakšna bo naša skupna energetska prihodnost,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Finala v Krškem se je udeležilo 17 ekip s skupno 51 tekmovalci

V šolskem letu 2023/24 se je na tekmovanje prijavilo skupno 17 posavskih osnovnih šol. Učenci so svoje znanje nadgrajevali s posebej pripravljenim strokovnim gradivom. Več kot 150 se jih je udeležilo delavnic v Informacijskem središču GEN v Krškem, kjer so se posvetili osnovam energetike in energije, radioaktivnosti kot naravnemu pojavu, v mobilnem laboratoriju radiološke zaščite NEK pa so spoznavali značilnosti različnih vrst sevanja.  

Na zaključnem kvizu so sodelovale naslednje šole: OŠ Jurija Dalmatina Krško, OŠ Bizeljsko, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, OŠ Boštanj, OŠ Brežice, OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, OŠ Globoko, OŠ Raka, OŠ Koprivnica, OŠ Kozje, OŠ Krmelj, OŠ Marjana Nemca Radeče, OŠ Podbočje, OŠ Sava Kladnika Sevnica, OŠ Velika Dolina, OŠ XIV. divizije Senovo in OŠ Bistrica ob Sotli.

Posavski Mladi genialci ponovno pokazali odlično znanje

‹ nazaj

Galerija (24)

Mladi genialci 01
Mladi genialci 02
Mladi genialci 03
Mladi genialci 04
Mladi genialci 05
Mladi genialci 06
Mladi genialci 07
Mladi genialci 08
Mladi genialci 09
Mladi genialci 10
Mladi genialci 11
Mladi genialci 12
Mladi genialci 13
Mladi genialci 14
Mladi genialci 15
Mladi genialci 16
Mladi genialci 17
Mladi genialci 18
Mladi genialci 19
Mladi genialci 20
Mladi genialci 21
Mladi genialci 23
Mladi genialci 24
Mladi genialci 25

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava