posavje

Na Senovem začasno zapirajo ambulanto

21.2.2024 | 11:00 | M. K.

Zdravstvena postaja Senovo (Foto: Google Maps)

Zdravstvena postaja Senovo (Foto: Google Maps)

Zadnja seja krških svetnikov (Foto, tudi spodaj v fotogaleriji: MO Krško)

Zadnja seja krških svetnikov (Foto, tudi spodaj v fotogaleriji: MO Krško)

Krško - Na zadnji seji krških občinskih svetnikov so o Zdravstveni postaji Senovo razpravljali zaradi napovedane skorajšnje upokojitve ene od tamkajšnjih družinskih zdravnic, Janje Zorko Kurinčič, s 1. marcem 2024. Svetnica Brigita Piltaver Imperl (Gibanje Svoboda) je Zdravstveni dom Krško pozvala, naj občane oz. opredeljene paciente čim prej obvestijo o upokojitvi zdravnice ter čim prej poskrbijo za zaposlitev novega družinskega zdravnika na Senovem, saj tamkajšnjo zdravstveno postajo obiskujejo občani več krajevnih skupnosti.

Direktorica Zdravstvenega doma Krško Tatjana Fabjančič Pavlič ji je odgovorila, da o prenehanju dela zdravnika opredeljene paciente obvešča ZZZS. Obenem je izpostavila, da je profil zdravnika družinske medicine deficitarni poklic ter da zaradi tega zdravnike različnih profilov iščejo v tujini, ob tem pa poudarila, da ambulante zdravnice, ki se bo v kratkem upokojila, ne ukinjajo, ampak se njen obseg dela od 1. marca do pridobitve novega kadra prenese na druge ambulante.

Podrobneje o svetniških razpravah na to temo, tudi o predlogih za pridobivanje novih zdravnikov, bomo poročali v jutrišnji novi tiskani številki Dolenjskega lista.

Tam boste med drugim izvedeli tudi, kateri krški svetniki so zapustili Gibanje Svoboda in zdaj delujejo kot neodvisni svetniki.

Sicer pa so na zadnji seji sprejemali tudi nove cene komunalnih storitev.

Položnice višje

V Programu gospodarskih javnih služb za 2024 subvencioniranje tako storitev kot omrežnine ni bilo predvideno, vendar so svetniki na predlog svetnice mag. Nataše Šerbec (Socialni demokrati) sprejeli sklep o potrditvi subvencije za ceno omrežnine komunalne odpadne vode v višini 25 % za gospodinjstva in izvajalce nepridobitne dejavnosti v letu 2024.

Višina mesečnega računa za povprečno štiričlansko gospodinjstvo, ki mesečno porabi 12 kubičnih metrov vode in je priključeno na javni kanalizacijski sistem ter je uporabnik storitve odvajanja padavinske odpadne vode s strehe velikosti 150 m2 ter storitve zbiranja bioloških odpadkov, naj bi v 2024 znašala 68,43 evra (lani 67,05 evra), v primeru, da padavinske vode ne odvaja v javni kanal, pa naj bi višina računa znašala 62,70 evra (lani 61,42). Subvencija bo za posamezno gospodinjstvo znašala 1,8 evra z DDV na mesec. Tako bo povprečni mesečni račun za gospodinjstvo, priključeno na javni kanal, višji za 2,1 %, kar mesečno predstavlja 1,3 oziroma 1,4 evra. Mestna občina Krško bo morala za kritje subvencije zagotoviti približno 130.000 evrov iz proračuna.

Za povprečno štiričlansko gospodinjstvo, ki mesečno porabi 12 m3 vode in odpadno vodo odvaja v greznico ali MKČN, pa bo račun znašal 50,25 evra (lani 48,21 evra) in bo višji za 4,2 %, kar pomeni 2 evra na mesec, saj sprejetje sklepa o subvenciji ne vpliva na njihovo višino položnice.

Občinska uprava Mestne občine Krško je že v fazi usklajevanja Programa gospodarskih javnih služb znižala predlog podražitve komunalnih storitev s prvotno predlaganih 9 na približno 5 odstotkov, so sporočili iz MO.

‹ nazaj

Galerija (9)

_ZP Senovo (1)
_ZP Senovo (2)
_ZP Senovo (3)
_ZP Senovo (4)
_ZP Senovo (5)
_ZP Senovo (6)
_ZP Senovo (7)
_ZP Senovo (8)
_ZP Senovo (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava