Je Žarko Gorenjc ženo zadavil neprišteven?

30.11.2023 | 09:30

Žarko Gorenjc je svojo ženo Jasno zadavil s pasom kopalnega plašča. (Foto: arhiv; R. B., Večer)

Žarko Gorenjc je svojo ženo Jasno zadavil s pasom kopalnega plašča. (Foto: arhiv; R. B., Večer)

Prizorišče zločina v vasi Dole pri Polici, sedem kilometrov od Grosupljega. (Foto: arhiv; Svet24)

Prizorišče zločina v vasi Dole pri Polici, sedem kilometrov od Grosupljega. (Foto: arhiv; Svet24)

Ljubljana - Višje sodišče v Ljubljani je včeraj opravilo javno sejo, na kateri so obravnavali pritožbe tožilstva in obrambe na sodbo, s katero je prvostopenjsko sodišče Žarka Gorenjca obsodilo na 23 let zapora zaradi umora žene. Senat višjega sodišča je odločil, da bodo sami opravili obravnavo in na njej zaslišali več izvedencev, tudi izvedenko iz tujine.

Sodni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je Gorenjca obsodil, da je marca 2021 zgodaj zjutraj v domači hiši pri Grosupljem svojo 36-letno ženo zadavil s pasom kopalnega plašča. Sklenil je tudi, da je bil umor posledica dolgotrajnega nasilja. Po takratnih pojasnilih predsednika senata Bernarda Tajnška si je Gorenjc ženo lastil kot objekt in jo nadzoroval tudi z omejevanjem stikov z družino in prijatelji. Do nje naj bi bil tudi fizično in psihično nasilen, večkrat naj bi ji tudi grozil, da ne bo prišla živa iz hiše.

Na sodbo prvostopenjskega sodišča sta se pritožili tako tožilstvo, ki je za umor predlagalo 28-letno zaporno kazen, kot tudi obramba. Slednja je namreč prepričana, da kritičnega dne ni šlo za umor iz zahrbtnih nagibov, pač pa uboj. Obramba zato predlaga, da se sodba okrožnega sodišča razveljavi in da se v ponovljenem postopku sojenja dopolni dokazni postopek glede ugotavljanja prištevnosti Žarka Gorenjca v času storitve kaznivega dejanja umora.

Obramba je na Hrvaškem namreč našla izvedenko Sanjo Elizabeth Radeljak, ki s precejšnjo stopnjo verjetnosti ocenjuje, da je bil Gorenjc v času umora neprišteven, je včeraj pojasnil njegov odvetnik Gorazd Fišer.

Obramba izpodbija tudi višino izrečene zaporne kazni, ob čemer je prepričana, da je sodišče pri izreku kazni dalo premajhen poudarek olajševalnim okoliščinam. Za kaznivo dejanje uboja predlaga sedem let zapora, če bo višje sodišče vztrajalo pri kaznivem dejanju umora, pa 15 let zapora.

Razveljavitev sodbe zahteva tudi tožilstvo, ki se ne strinja z nekaterimi olajševalnimi okoliščinami, ki jih je pri odmeri kazni naštelo sodišče. Sodišče je pri odmeri kazni dalo prevelik poudarek predhodni nekaznovanosti Gorenjca, pa tudi dejstvu, da je Gorenjc kaznivo dejanje umora storil pod vplivom psihoaktivnih substanc, je poudaril višji državni tožilec Iztok Stražar.

Tožilstvo vztraja pri predlogu, da se Gorenjcu za umor izreče 28 let zaporne kazni, prav tako predlaga, da sodišče zavrže pritožbe obrambe. Slednja se s tem ni strinjala. Nekaznovanost ne more biti oteževalna okoliščina, je včeraj poudaril Fišer. Spomnil je tudi, da je obtoženi že od mladosti podvržen zlorabi drog. "Iz tega se je težko izkopati, zato ni upravičeno, da se to upošteva kot oteževalno okoliščino," je poudaril.

Senat višjega sodišča je sklenil, da bo drugostopenjsko sodišče samo opravilo obravnavo, na kateri bodo zaslišali več izvedencev, tudi izvedenko iz tujine.

STA; M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava