dolenjska

Škocjančani imajo romskega kriminala vrh glave

29.9.2023 | 11:30 | Besedilo in foto: L. Markelj

Brata Lopatec, Miha in Janez, ki so ju nedavno dobruški Romi napadli med čiščenjem jarka na travniku, sta bila povabljena na izredno sejo v Škocjan. Opisala sta dogajanje tistega dne.

Brata Lopatec, Miha in Janez, ki so ju nedavno dobruški Romi napadli med čiščenjem jarka na travniku, sta bila povabljena na izredno sejo v Škocjan. Opisala sta dogajanje tistega dne.

Škocjanski župan Jože Kapler in svetniki so zaskrbljeni zaradi romske problematike. Kaj še lahko storijo?

Škocjanski župan Jože Kapler in svetniki so zaskrbljeni zaradi romske problematike. Kaj še lahko storijo?

Škocjan - Zaradi nedavnega incidenta z dobruškimi Romi – spomnimo: množično so v Dobravi pri Škocjanu napadli najprej brata Lopatec, ki sta sosedu z bagrom in traktorjem čistila jarek Radulje in jima grozila z orožjem, nato pa še policista, ki sta posredovala v intervenciji, na koncu so bili trije lažje poškodovani – je škocjanski župan Jože Kapler sinoči sklical izredno sejo občinskega sveta.

Povedal je, da je sobivanje z Romi – v Dobruški vasi jih na dveh hišnih številkah živi preko 300 – postalo neznosno in da že vrsto let opozarjajo na težave, ki se dnevno dogajajo v njihovem okolju. Nedaven dogodek, ko je šlo celo za streljanje, v pretepu pa so bili poškodovani oba policista in krajan, pa je resnično nesprejemljiv in kaplja čez rob.

Janez Lopatec, ki ga je med pomočjo policistu eden od Romov s kolom po glavi, da je moral celo na urgenco, je na kratko opisal dogajanje tistega dne. Skupaj z bratom Miho - udeležila sta se izredne seje OS - je poudaril, da sta brez pomisleka priskočila na pomoč človeku v življenjski nevarnosti – tokrat je bil to policist. Grožnje Romov so zanju in ostale prebivalce vasi Dobrava pri Škocjanu postale žal že kar nekaj vsakdanjega in ljudje imajo romskega kriminala vrh glave. To potrdi tudi Vinko Gradišar, predstavnik te vaške skupnosti.

Policisti niso manjkali na izredni seji OS Škocjan o romski problematiki.

Policisti niso manjkali na izredni seji OS Škocjan o romski problematiki.

Policija lahko ukrepa v skladu z zakonodajo in pooblastilu, kje se vse ustavi?

Seveda ljudje na pomoč najprej pokličejo policijo, a ti lahko ukrepajo le v skladu z zakonodajo in pooblastili, kar marsikomu ni vedno razumljivo. Ljudje so pogosto razočarani, ker tudi če se storilca dobi, se na koncu ne zgodi nič – nobene kazni, nobenih posledic. To pa ni ravno spodbudno.

V primeru dobravškega incidenta z Romi je npr. preiskovalni sodnik po 48-urnem pridržanju, ki so ga zoper pet prijetih osumljencev odredili policisti, odločil, da ni dovolj razlogov za nadaljnji pripor in Romi so sedaj na prostosti. Občani to težko razumejo.

Igor Juršič, direktor PU Novo mesto

Igor Juršič, direktor PU Novo mesto

Svetnik Bogdan Krašna (drugi z leve) meni, da je srž problema v socialnih transferjih.

Svetnik Bogdan Krašna (drugi z leve) meni, da je srž problema v socialnih transferjih.

Janez Doltar, v.d. direktorja Urada vlade RS za narodnosti

Janez Doltar, v.d. direktorja Urada vlade RS za narodnosti

To je v nagovoru poudaril direktor PU Novo mesto Igor Juršič, ki je se na izredni seji bratoma Lopatec še enkrat zahvalil za pomoč policistoma – po dogodku je to storil celo osebno pri njima doma - in spomnil, da če želijo kaj premakniti na področju romske problematike in doseči napredek, morajo na takšne pogovore vabiti vse »vpletene« oz. odgovorne, ne le policijo.

Kje so predstavniki sodne veje oblasti, tožilstva in sodstva, kje CSD, Romi in še kdo?

Z občinske strani je bilo slišati, da jih z novomeškega CSD ignorirajo, saj se njihovi predstavniki na vabila sploh ne odzovejo. Tudi predstavnika(e) romske skupnosti Dobruška vas je nemogoče dobiti, ker so Romi tam med sabo zelo sprti.

Predstavnik krajanov Dobrava pri Škocjanu Vinko Gradišar je potrdil, da je sobivanje z Romi postalo nevzdržno, ljudje se jih bojijo, mamice z otroškimi vozički se sprehajajo s solzivci v žepu.

Več o razpravi občinskih svetnikov, kaj meni Janez Doltar, v.d. direktorja Urada vlade RS za narodnosti, ki je bil tudi na izredni seji OS občine Škocjan, o ukrepih in trudu policije, pa v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

V ponedeljek dopoldne bo zaradi vroče romske problematike občino Škocjan obiskal tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Na izredni seji je bilo slišati, da ne bi bilo slabo, če bi ga raje povabili že sinoči …

‹ nazaj

Galerija (18)

ROMI 001
ROMI 002
ROMI 003
ROMI 004
ROMI 005
ROMI 006
ROMI 007
ROMI 008
ROMI 009
ROMI 010
ROMI 011
ROMI 012
ROMI 013
ROMI 014
ROMI 015
ROMI 016
ROMI 017
ROMI 018

Komentarji (6)

29.9.2023 2 (2) (0)OceniLuminus 
Res je težko razumeti, ko pa imamo tudi člen v zakonu (mislim, da večina občanov Škocjan in Šentjernej zna brati). In kaj se je zgodilo, ko se je storilec aretiral na kraju vloma in je tudi posneto na kameri znotraj objekta. Za določene očitno to ne velja a ne oz. Je res težko razumeti. Tatvina 204. člen (neuradno prečiščeno besedilo) (1) Kdor vzame komu tujo premično stvar, da bi si jo protipravno prilastil, se kaznuje z zaporom do treh let. (2) Če je vrednost ukradene stvari majhna in si je storilec hotel prilastiti stvar take vrednosti, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. (3) Pregon za dejanje iz prejšnjega odstavka se začne na predlog. (4) Če je storilec vrnil oškodovancu ukradeno stvar, preden je zvedel, da je uveden kazenski postopek, se mu sme kazen odpustiti.
1.10.2023–6 (0) (6)Ocenimost 
Malo več bo potrebno storiti glede komunikacije med Romi in občino ter vsemi institucijami. Kritika županu: okoli 300 Romov. Kakšen podatek je to? Nikakršen. Pove se, da nimate preštete, ker ne greste nikoli tja oziroma nimate človeka, ki bi tja šel in jih preštel. Veste, besedna zveza okoli 300 je zelo neumna. Reče se npr. med 280 in 320, pa bodo ljudje mogoče bolj razumeli (s tem bi povedali tudi, da številka niha zaradi raznih odsotnosti (zaporne kazni, zdravljenje v bolnišnici, ipd.). Še to župan: upam, da ste šli na pogreb pokojnega Roma, ki je bil isti dan kot seja. Če niste šli, ste si spet naredili minus pri Romih in en korak v drugo smer. Si niste upali? Saj vaslahko policija varuje. Se boste že dogovoril z njimi. Kot so vas varovali, kao sta se z gospodom Doltarjem zapeljala po romskem naselju. Pa tudi iz avta nista stopila ven. Glede dogodka pa: vsak brani svoj osebni prostor in ne dovoli oziroma mu ni vseeno, kaj se okoli njega dogaja. Po moje so na tak način odreagirali Romi, ko so jim prišli preveč blizu ljudje, ki tam nimajo zemlje v lasti. Znano pa je, da je Rom tam lastnik zemljiške parcele. če bi izvajalec del njavil Romom, da bo v bližini nekaj delal, bi verjetno dovolili ali pa bi sklenili kakšen kompromis. Tako bi bilo v bodoče najbolje. Kar se pa zadeva nasilja: nasilje na vseh nivojih je obsojanja vredno in ga ne zagovarjam, odobravam niti spodbujam. Za vsako stvar si je potrebno vzeti čas in se pogovoriti.
2.10.2023 3 (3) (0)Ocenimiha 
Aha po tvojem, se da te stvari urediti s komunikacijo a ne? Sicer se sprašujem od kod si sploh ti? Če si že iz teh krajev se sprašujem, če realno dojemaš svet okoli sebe? Edino kar se strinjam s tabo je, kako to da nihče ne ve vsaj približno točnega števila?
3.10.2023 3 (3) (0)Ocenidanny 
most - kaj ko bi bil ti res en "most" med romi in ostalimi prebivalci. Pa bi ti šel k njim, jih preštel čisto natančno, vprašal, kaj si želijo, pa kaj ostali delamo narobe, bil posrednik pri doseganju kompromisov...... Treba je nekje začet a ne? Pa dajmo s teboj.
3.10.2023 1 (1) (0)Ocenitrue truic 
najbolši za pregovor so tisti ki so se trdi od straha za časa "gripe" zaklepali v rotovž in niso nikogar spustili notri. A taki bodo šli na teren,reševat konflikte:) , ki se sami svoje sence bojijo...xxxxx
4.10.2023—   (1) (1)Ocenimiha 
Mogoče bi bil pa ti prava oseba za to mislijo... ti si tako pameten, da bi bil lahko "mediator" pa bi vse to rešu? Samo kaj ko nisi sposoben niti štunfov pravilno obrnit.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava