Dušana Smodeja še preiskujejo, na potezi je sodišče

23.3.2023 | 11:00

Dušan Josip Smodej (Foto: I. V., arhiv DL)

Dušan Josip Smodej (Foto: I. V., arhiv DL)

Ljubljana/Novo mesto - Afera Fotopub, ki je vzniknila avgusta lani, je še vedno pod drobnogledom organov pregona. Policija preiskuje kaznivo dejanje s področja gospodarske kriminalitete, medtem ko je okrožno državno tožilstvo na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo enega osumljenega. Odločitve sodišča o vloženi zahtevi za preiskavo na tožilstvu še niso prejeli.

"Preiskava kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete trenutno še vedno poteka. Zbirajo obvestila in dokaze zaradi suma kaznivega dejanja v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev," je pojasnila tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Aleksandra Golec.

Zadeva teče naprej tudi na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani. Kot je zapisala višja državna tožilka in vodja tožilstva Katarina Bergant, je bila 10. januarja letos vložena zahteva za preiskavo zoper enega osumljenega zaradi dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi in kaznivega dejanja hude telesne poškodbe. Na tožilstvu odločitev sodišča še čakajo.

Obravnavali naj bi umetnika Dušana Smodeja, Novomeščana, vodjo društva Fotopub. Afera je lansko poletje močno razburila kulturno, politično in tudi širšo javnost. Na Instagram profilu so se zbirala pričevanja domnevnih Smodejevih žrtev, ki so ga bremenila spolnih in drugih zlorab.

STA; M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava