kočevsko-ribniško

V občini Dobrepolje načrtujejo gradnjo kanalizacije v Kompoljah in Mali vasi

14.3.2023 | 08:30 | STA; M. K.

Foto: Občina Dobrepolje; V. Marinč

Foto: Občina Dobrepolje; V. Marinč

Dobrepolje - V občini Dobrepolje v bližnji prihodnosti načrtujejo izgradnjo kanalizacije v Kompoljah in Mali vasi, s čimer bodo zagotovili možnost priklopa okoli 200 gospodinjstvom. Projekta naj bi skupaj stala okoli štiri milijone evrov, ko bosta končana, bodo po besedah župana Janeza Pavlina brez kanalizacije le še štiri vasi v občini.

Z gradnjo kanalizacije v Kompoljah, ki je s 140 hišami največja vas v občini, nameravajo po besedah župana začeti takoj, ko bo skopnel sneg. Ta teden se dobijo na sestanku z izvajalcem, na katerem bodo določili terminski plan del. Projekt morajo sicer zaključiti v treh letih, kar je povezano s črpanjem evropskih sredstev, ki jih je pridobila občina.

Ker gre za poplavno območje, bo kanalizacija podtlačna. Vakumska postaja bo postavljena v Kompoljah, od tam naprej pa bo tlačni vod speljan na čistilno napravo Bruhanja vas. Ta je že zgrajena, trenutno pa so v fazi pridobivanja dovoljenja za poskusno obratovanje. Prve uporabnike bodo nanjo začeli priklapljati letos.

Izgradnja kanalizacije v Mali vasi, kjer je 60 gospodinjstev, pa je po besedah župana trenutno v fazi izdelave projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, pridobiti morajo še služnosti na nekaterih parcelah in poiskati še kakšna dodatna sredstva. Ko bo kanalizacija zgrajena, bo priključena na čistilno napravo v Zdenski vasi, ki že deluje.

Gradnja kanalizacije v Kompoljah bo po oceni Pavlina stala 2,5 milijona evrov, v Mali vasi pa največ 1,5 milijona.

Ko bosta oba projekta končana in ko bodo izvedeni tudi vsi načrtovani priklopi na čistilno napravo v Bruhanji vasi, bodo brez kanalizacije v občini po besedah župana le še Podgora, Podpeč, Cesta in Zagorica. Za kanalizacijo Podgora idejna zasnova že obstaja, za preostale tri vasi projektov še ni.

"V vseh ostalih območjih v občini pa ni treba narediti javne kanalizacije, ampak je treba zgraditi male čistilne naprave. Za sofinanciranje izgradnje slednjih je občina v proračunu zagotovila potrebna sredstva. Pri tem bomo spodbujali priklop več hiš na eno malo čistilno napravo," je še povedal župan.

Zvočni zapisi

Župan občine Dobrepolje Janez Pavlin o tem, kje vse še morajo urediti kanalizacijo

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava