Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sobota, 27. julij 2024
08:30 Izobraževalni dogodek: Od točke 20 do baze 80, Parkirišče pred Bazo 20 Dolenjske Toplice
09:00 Dan odprtih vrat na posestvu Dobrodih in predstavitev novega turističnega produkta, Dolenje Sušice
16:00 Ogled Hudičevega turna in muzeja starodobnikov v Soteski, Hudičev turn Soteska
20:00 27. Anin sejem, Mestni trg Višnja Gora
nedelja, 28. julij 2024
09:00 - 14:00 27. Anin sejem, Mestni trg Višnja Gora
VečBela krajina
sobota, 27. julij 2024
11:30 2. vseslovensko srečanje letalcev z blagoslovom letal in pilotov, vzletišče Prilozje
sreda, 31. julij 2024
21:00 PZG: Koncert Eve Boto, grad Metlika
četrtek, 1. avgust 2024
20:00 Kultura pod krošnjami 2024 - gledališka predstava Kaj bi, Che bi?, pod lipami na Gričku Črnomelj
sreda, 7. avgust 2024
18:30 PZG: Operna pravljica za otroke "Janko in Metka", Grad Metlika
četrtek, 8. avgust 2024
20:00 PZG: Koncert Počeni Škafi, Grad Metlika
VečPosavje
sobota, 27. julij 2024
20:00 Veselica PGD Telče z ansamblom Veseli Dolenjci, pri gasilskem domu Telče
20:00 Krajevni praznik PGD Bukošek 2024 s skupino Džuboks, pred gasilskim domom Bukošek
20:00 Gledališka skupina Društva Trg Sevnica: ''Milo za drago'', Starograjska ulica Radeče
20:00 Gasilska veselica z Gadi, pred GD Stranje
sreda, 31. julij 2024
20:00 Koncert Glasbe Mladih IV., Viteška dvorana Brežice
Več5.2.2023 | 15:30 | Besedilo in foto: L. Markelj
Članice DKŠ pri peki šentjernejskih kruhkov na zadnjem Jernejevem sejmu (od leve proti desni): Milena Premru, Slavka Radovan, Danijela Pavlič in Jožica Pavlič (Foto: L. M.)
Šentjernej - Počasi se bliža pust, ko pride na vrsto cvrtje. Za "predjed" pred slastnimi krofi vam ponujamo recept za "šentjernejske kruhke".
Društvo kmetic Šentjernej slovi po domačih dobrotah, saj znajo njihove članice pripraviti odličen domač kruh, potice, razne piškote in druge sladice, še posebej pa so znani njihovi šentjernejski štrukeljčki.
A že nekaj časa na raznih prireditvah na svoji stojnici ponujajo novost - posebne ocvrte šentjernejske kruhke, ki so zelo slastni in prijajo zlasti h kozarcu piva ali vina, saj gre za slano pecivo.
Gospodinje jih pripravljajo dobesedno pred obiskovalci, zato so tudi še topli – kar za mizo na stojnici shajano testo razvaljajo, razrežejo na poljubne dele, trikotnike, pravokotnike ipd., ter malce shajane ocvrejo v vročem olju. Popivnajo jih v papirnatih servetih in nato ponudijo obiskovalcem. Na šentjernejskem Jernejevem sejmu so npr. šli za med.
Kako narediti testo?
»Testo narediš po svojem okusu, v osnovi je isto kot za kruh. Notri naj bo nekaj maščobe, npr. olje ali še bolje, maslo, ker da slasten okus, priporočam pa, da je testo malce bolj na mehko umešano. S soljo ne gre pretiravati - kdor ima rad, si naj raje zraven odreže še kako suho salamo ali klobasico,« pove nova predsednica Društva kmetic Šentjernej Danijela Pavlič.
Obljubi, da bodo s šentjernejskimi kruhki, za katere se je recept prenesel iz generacije v generacije - v društvo ga je prinesla prejšnja predsednica Mihaela Blatnik od svoje mame – postregle še kdaj.
Lahko pa si jih naredite tudi doma, saj je priprava res enostavna in hitra.
Galerija (9)
Slika 1: Članice DKŠ pri peki šentjernejskih kruhkov na zadnjem Jernejevem sejmu (od leve proti desni): Milena Premru, Slavka Radovan, Danijela Pavlič in Jožica Pavlič (Foto: L. M.)
Slika 2: Eni so že pečeni!
Slika 3: Rezanje kvašenega testa na trikotnike ...
Slika 4: Šentjernejske gospodinje slovijo tudi po drugih dobrotah.
1/9: KRUHKI 001
2/9: KRUHKI 002
3/9: KRUHKI 003
4/9: KRUHKI 004
5/9: KRUHKI 005
6/9: KRUHKI 006
7/9: KRUHKI 007
8/9: KRUHKI 008
9/9: KRUHKI 009
Povezane objave
Ocene komentarjev