Občine Šentjernej, Škocjan in Šmarješke Toplice - stari župani bi bili radi novi. Bodo imeli sotekmece?

25.9.2022 | 19:00

Ilustrativna fotografija (Foto: arhiv DL)

Ilustrativna fotografija (Foto: arhiv DL)

Šentjernej/Škocjan/Šmarješke Toplice - V občini Šentjernej bo kandidiral Jože Simončič, Stane Bregar še razmišlja, Franc Hudoklin še tudi ni rekel ne – V občini Škocjan se bo za stolček potegoval Jože Kapler, Irena Čengija Peterlin zavrača govorice, SLS še ne ve – Marjan Hribar kandidira za župana občine Šmarješke Toplice, bo imel tekmeca?

Čeprav nove lokalne volitve sploh niso več tako daleč in bi moralo z dolenjskih gričev že močno odmevati, kdo vse bo nastopil kot županski kandidat – ne nazadnje to zelo zanima tudi občane oz. volivce –, se vsaj v treh dolenjskih občinah na Š (Šentjernej, Škocjan in Šmarješke Toplice) zdi še vse zelo mirno.

Celo v občini Šentjernej, kjer so nasploh radi glasni, petelin Jernej o tej temi še zelo malo kikirika. No, jasno je, da se bo za nov županski mandat potegoval zdajšnji prvi mož občine Jože Simončič. To pravzaprav ne preseneča, saj ta njegov prvi mandat ni poln, torej štirileten, ampak traja šele dve leti, in to prav gotovo ni čas, ko bi lahko pokazal vse, kar zna in zmore. Simončič je namreč zmagal na nadomestnih volitvah za župana, potem ko je nepričakovano po dveh letih svojega drugega mandata odstopil župan Radko Luzar. Simončič je v drugem krogu volitev premagal dolgoletnega župana in celo strankarskega kolega Franca Hudoklina – oba sta še zdaj člana stranke SLS –, čeprav je Simončič kandidiral kot neodvisni kandidat nestrankarske Liste za celostni razvoj s podporo treh list.

Pod županovanjem Simončiča so politične zdrahe, ki so bile stalnica v občini Šentjernej v prejšnjih letih, precej potihnile. Simončič vlada z udobno večino v občinskem svetu, ki jo poleg njegove sestavljajo še tri liste, ki so ga podprle že pred volitvami: Lista za šentjernejsko dolino, Lista mladih za aktiven Šentjernej in Lista Skupaj za prihodnost.

ŠENTJERNEJ: SIMONČIČ ŽELI TEKMECA

Župan pravi, da si ne želi kandidirati sam, da želi imeti protikandidate, saj je to dobro tako zanj kot za občane, da imajo na voljo izbiro. To bi bil po njegovem mnenju tudi znak, da je Šentjernej »živ«.

ŽUPANSKE VOLITVE V OBČINI ŠENTJERNEJ 2018
1. KROG
: Radko Luzar (45,17 % glasov), Franc Hudoklin (26,37), Jože Simončič (18,70), Albert Pavlič (6,05) in Viktorija Rangus (3,71);
2. KROG
: Radko Luzar (68,44) in Franc Hudoklin (26,37)

Se mu bo ta želja uresničila? Morda. Kot je slišati, naj bi mu pri tem pomagal prav Franc Hudoklin (SLS), ki je bil prvi in dolgoletni župan občine Šentjernej (vodil jo je kar dve desetletji) in v tem času je občina zelo napredovala. Kot je povedal za Dolenjski list, se o lokalnih volitvah in kandidaturah – za župana in občinski svet – še pogovarjajo na centrali in v občinskem odboru stranke. Možnosti za vnovičen poskus torej ni zavrnil.

NADOMESTNE VOLITVE 2020 V OBČINI ŠENTJERNEJ: Jože Simončič (58,1) in Franc Hudoklin (41,9)

Morda pa se bo v boj za županski stolček podal Šentjernejčan Stane Bregar, ustanovitelj in predsednik Kulturno-etnološkega društva Gallus Bartholomaeus, pred leti tudi občinski svetnik, vseskozi pa vsestransko dejaven občan. Zaradi takšnih govoric smo se obrnili nanj in ostal je skrivnosten. Povedal je, da drži, da ga mnogi občani nagovarjajo k temu, kar jemlje resno, in da o tej možnosti za zdaj razmišlja in jo preučuje.

ŠKOCJAN: NE BO IZBIRE?

Da bo vnovič kandidiral za župana občine Škocjan, prav nič ne skriva dozdajšnji prvi mož občine Jože Kapler (SDS). Kot tretji župan v zgodovini občine je na tem položaju že od leta 2010, kar pomeni, da si želi še četrti mandat. V občinskem svetu ima močno podporo raznih list, tako da pri uresničevanju programa nima težav s kakimi nasprotovanji in nagajanji.

ŽUPANSKE VOLITVE V OBČINI ŠKOCJAN 2018
1. KROG
: Jože Kapler (81,98) in Franci Kocjan (18,02)

Med njegovim županovanjem je bilo veliko narejenega, nekateri pomembni projekti pa še ostajajo oz. so na sredi poti, kot npr. gradnja novega večnamenskega doma v Škocjanu, zato želi Kapler še nov mandat. Med ljudmi je očitno priljubljen, saj je do zdaj vedno prepričljivo zmagal že v prvem krogu – če je sploh imel protikandidata. Ga bo imel letos?

Po govoricah sodeč, naj bi bila med njimi ženska, ravnateljica OŠ Frana Metelka Škocjan Irena Čengija Peterlin, ki se je pred časom za stalno naselila v škocjanski občini. Ko smo jo povprašali o tem, je bila začudena. »Že kar nekaj časa se po naši občini širijo govorice, da bom kandidirala za županjo, in če sem iskrena, ne vem, kdo je to sprožil in s kakšnim namenom. O kandidaturi nisem razmišljala in tudi ne sklepala dogovorov. Govorice sem že tolikokrat zanikala, da sem bila prepričana, da so ponehale, vendar domišljija nima meja. Žalostna sem, da si kdor koli dovoli o komer koli širiti nepreverjene, lažne govorice,« je povedala Irena Čengija Peterlin.

Protikandidata bi Kaplerju morda lahko ponudila stranka SLS, kot se je zgodilo že pred štirimi leti, ko je za župana kandidiral Franci Kocjan, znani kamnosek in podjetnik ter dolgoletni občinski svetnik. Takrat ga je Kapler premagal že v prvem krogu. Kocjan, ki je tudi predsednik občinskega odbora SLS, ostaja skrivnosten in pravi, da bo stranka gotovo pripravila listo kandidatov za občinski svet. »Ali bomo imeli županskega kandidata, pa še ni jasno in bomo to že pravi čas sporočili javnosti.«

ŠMARJEŠKE TOPLICE: ZA ZDAJ HRIBAR

Šmarješki vrelci v teh dneh tudi bolj plaho brbotajo, saj je za zdaj znano, da bo za župana kandidiral le dozdajšnji prvi mož občine Šmarješke Toplice mag. Marjan Hribar. To je potrdil tudi za Dolenjski list in dejal, da bo nastopil kot pred štirimi leti – kot neodvisni kandidat.

ŽUPANSKE VOLITVE V OBČINI ŠMARJEŠKE TOPLICE 2018
1. KROG: Marjan Hribar (45,89), Bernardka Krnc (44,53) in Anica Turk Potočar (9,58)
2. KROG: Marjan Hribar (50,05) in Bernardka Krnc (49,95)

Za protikandidate ne ve. »Osredotočam se na svoj program, da se občina čim bolj razvija, bom pa tudi jasno povedal, zakaj kaj ni bilo narejeno,« pravi Hribar, ki se od poletja, odkar je zapustil položaj direktorja JGZ Brdo, lahko še bolj posveča občinskim projektom. V občinskem svetu sicer nima formalno sklenjene koalicije, ampak uživa podporo večine list, tako da težav z vladanjem nima.

Tudi če bo Hribar imel kakega protikandidata na lokalnih volitvah – o čemer nobeden od tistih, pri katerih smo se pozanimali, ničesar ne ve –, pa si gotovo ne želi, da se ponovi živčna saga izpred štirih let. Takrat je po drugem krogu volitev, ko je kazalo na neodločen izid s protikandidatko mag. Bernardko Krnc, ki je šmarješko občino že vodila dva mandata, po mnogih zapletih in večkratnem štetju volilnih lističev slednjo premagal z dvema glasovoma. Bernardka Krnc pa je nato pravico iskala na sodišču.

Želeli smo izvedeti, ali se bo ta morda jeseni znova podala v boj za županski stolček, a na naša vprašanja ni odgovorila.

Iz aktualne tiskane številke Dolenjskega lista.

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava