Strela zanetila požar - Počilo je, kot da bi razneslo bombo

22.9.2022 | 12:00

Skubetovi – (z leve) Anica, Branko in Gregor – dogodka ne bodo nikoli  pozabili, so pa veseli, da se v požaru ni nihče poškodoval. (Foto: M.  Ž.)

Skubetovi – (z leve) Anica, Branko in Gregor – dogodka ne bodo nikoli pozabili, so pa veseli, da se v požaru ni nihče poškodoval. (Foto: M. Ž.)

Na delu so bila tri prostovoljna gasilska društva. (Foto: osebni arhiv)

Na delu so bila tri prostovoljna gasilska društva. (Foto: osebni arhiv)

Srednji Lipovec - »Bilo je malo po tretji uri popoldne. Malo je že deževalo in grmelo, pripravljalo se je k nevihti. Pomislil sem, da grem še nahranit kure, preden se bo res ulilo. V tistem trenutku se je zabliskalo in silovito počilo, da mi je vse padlo iz rok,« je začel pripovedovati Branko Skube iz Srednjega Lipovca v občini Žužemberk. V četrtek, 8. septembra, je v Skubetov kozolec udarila strela in zanetila požar. Ogenj je zajel celotno ostrešje ter skladiščeno slamo in suho travo.

»V kuhinji se je tako zasvetilo, da sem mislila, da je konec vsega. Pomislila sem, da je razneslo bombo, potem pa sem zunaj zaslišala kričanje,« je nadaljevala Brankova žena Anica, ki se od takrat zdrzne ob vsakem grmenju. »Takrat se je mimo peljal kombi, v njem so bili trije mladi fantje, sosedovi sodelavci. Hitro so se ustavili in se ozirali proti nam. Pa sem se tudi sam ozrl tja, kamor so gledali, in videl ognjene zublje,« je dodal Branko.

GASILA TRI GASILSKA DRUŠTVA

Akcija je hitro stekla. Fantje so se zapodili proti kozolcu, na pomoč so pritekli sovaščani, Branko je stekel po traktor in začeli so reševati stroje izpod kozolca. Uspelo jim je odstraniti vse – dve prikolici, nakladalko, kosilnico, zgorelo pa je ostrešje in vse, kar je bilo lesenega. Od kozolca so uporabni ostali le betonski stebri.

»Še preden so res hitro prihiteli prostovoljni gasilci treh društev, Ajdovca, Dvora in Žužemberka, smo začeli gasiti z vaško motorko, vodo pa smo črpali iz našega vodnjaka. K sreči je zelo velik, v njem je okrog 43.000 litrov vode, tako da s tem nismo imeli težav. Tudi letošnja suša nam ni prišla do živega, saj se vsa deževnica z naših streh, ki jih imamo za 500 kvadratnih metrov, steka vanj,« je povedal Brankov sin Gregor, ki se je v času, ko je udarila strela, ravno vračal iz službe. Oba z očetom sta gasilca, člana PGD Ajdovec, tako da vesta, kako se spopasti z ognjem. Posredovanje gasilcev je trajalo dobri dve uri, člani PGD Dvor in Ajdovec pa so ostali še na požarni straži.

O nastali škodi in pomoči sovaščanov ter prijateljev, pa tudi o Brankovem očetu Francu, pravi  kovaški legendi (so pa pri Skubetovih vešči tudi oglarjenja) pa v današnjem novem, tiskanem Dolenjskem listu.

Mojca Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava