kočevsko-ribniško

Tudi na Kočevskem davi že strgali led s stekel avtomobila

22.9.2022 | 10:20 | STA; M. K.

No, no, takole še ne, smo ravno še v zadnjem dnevu uradnega poletja, kmalu mogoče pa ... (Foto: arhiv DL)

No, no, takole še ne, smo ravno še v zadnjem dnevu uradnega poletja, kmalu mogoče pa ... (Foto: arhiv DL)

Zadnje jutro letošnjega poletja je bilo zelo sveže. Vozniki so morali ponekod že strgati led z vetrobranskih stekel. Na Babnem Polju je bila tako najnižja jutranja temperatura -3,6 stopinje Celzija, na Jezerskem pa -3,5 stopinje, so sporočili z Arsa. Septembrski temperaturni rekordi sicer niso bili ogroženi.

Zelo hladno je bilo zjutraj tudi v Novi vasi na Blokah, kjer so izmerili -2,7 stopinje Celzija, Iskrbi na Kočevskem (-1,6 stopinje), Logarski Dolini (-1,5), Logatcu in Kamniški Bistrici (-0,7) ter Ilirski Bistrici (-0,5). Na Kredarici je bilo -5 stopinj.

Doslej najnižjo septembrsko temperaturo v Sloveniji so sicer zabeležili 17. septembra 1971 prav na Kredarici, in sicer -9,8 stopinje Celzija. Na Babnem Polju so doslej najnižjo septembrsko temperaturo izmerili 29. septembra 1977, ko je bilo v tem kraju -7,9 stopinje, dobre štiri stopinje manj kot davi.

V Postojni so 21. septembra 1956 namerili -3,4 stopinje (davi 1,1 stopinje), v Kočevju je bilo 29. septembra 1977 -3,1 stopinje (davi 0,1 stopinje).

Najnižja septembrska temperatura na letališču Portorož je bila 4,8 stopinje, zabeležili so jo 29. septembra 2008, je Arso še objavil na Twitterju. Danes so na tej merilni postaji izmerili 5,7 stopinje Celzija.

Kakšna bo jesen?

V petek se z jesenskim enakonočjem začenja jesen, ki bo vsaj v prvih desetih dneh hladnejša od povprečja, je povedala dežurna meteorologinja Veronika Hladnik Zakotnik. Temperature bodo čez dan med 15 in 20 stopinjami Celzija, višjih temperatur pa zaenkrat na Arsu ne pričakujejo.

Na območju Slovenije je vreme zaradi stika Alp, severnega Jadrana in Panonske nižine zelo spremenljivo, zato so napovedi, kakšna bo jesen, zelo nehvaležne, je dejala. Glede na pretekle jeseni pa meteorologi sklepajo, da bo jesen običajno namočena, pričakujejo pa tudi poplave. "En padavinski dogodek se obeta od nedelje pa nekje do srede v prihodnjem tednu. Nakazuje se tudi možnost stacionarnih nalivov, ob večji količini padavin pa bodo verjetno reke spet porasle," napoveduje Hladnik Zakotnikova.

Težko je napovedati tudi jesenske temperature. "Vidimo pa, da imajo pravzaprav vsi letni časi nadpovprečno topla in nadpovprečno hladna obdobja," je še povedala dežurna meteorologinja.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava