FOTO: Ličkale so kot nekoč

20.9.2022 | 14:40

Takole so v nedeljo članice DPŽ Tavžentroža iz krajevnega odbora Velika Loka ličkale koruzo.

Takole so v nedeljo članice DPŽ Tavžentroža iz krajevnega odbora Velika Loka ličkale koruzo.

Fani Bregar

Fani Bregar

Dišalo je tudi po svežem štrudlju.

Dišalo je tudi po svežem štrudlju.

Šentlovrenc - Članice Društva podeželskih žena Tavžentroža iz krajevnega odbora Velika Loka ne znajo le dobro peči in kuhati, temveč so vajene poprijeti za marsikatero kmečko opravilo. Tako so se v nedeljo zbrale pod kozolcem izletniške kmetije Kazina v Šentlovrencu in ličkale koruzo.

»Že tretje leto zapovrstjo se takole dobimo, kakšno rečemo in se na koncu, ko je delo narejeno, tudi poveselimo. Združili smo prijetno s koristnim. Zaradi epidemije zadnji dve leti nismo vabile ostalih ljudi, da se nam pridružijo, ličkanja koruze smo se udeležile samo članice. Pred dvema letoma se nas je zbralo 15, danes pa okoli 40,« je povedala predsednica velikološkega krajevnega odbora društva podeželskih žena Tavžentroža Fani Bregar.

Ličkanje koruze je bilo včasih zelo pogosto jesensko kmečko opravilo, ki so ga počeli v skoraj vsaki vasi, danes pa je ta običaj skorajda izumrl. »S takšnimi dogodki tudi skrbimo za ohranjanje starih običajev življenja na vasi. Sama se še kako dobro spomnim, kako smo včasih ličkali koruzo. En večer smo bili pri eni hiši, drug večer pri drugi. Vaščani so si pomagali med sabo, gospodinje so vse lepo postregle s hrano in pijačo, bilo je veselo, tudi zaplesali so na koncu. Nekaj podobnega je tudi danes tukaj. Mladim, ki ne vedo, kako je to potekalo včasih, želim pokazati, se tudi z delom da poveseliti,« je dejala Bregarjeva, ki si želi, da bi dogodek postal tradicionalen.

Koruzo sta prispevala Marina in Franci Ostanek, lastnika omenjene kmetije. Marljive kmečke žene so jo pomagale ročno pokrhati, že med ličkanjem pa so jo spletle v kite ter obesile v štante.

Pod kozolcem je dišalo tudi po sveženj štrudlju, saj so gospodinje priprave prikaz, kako se ga naredi. »Potrebuješ dobra sočna jabolka, domačo skuto, ravno prav začimb, veliko pomenijo pa tudi spretne roke pri zvijanju testa,« sta nam povedali Marija Miklavčič in Ana Špendal. V ozadju je odmevala tudi ljudska glasba, na stojnicah pa so se predstavili lokalni rokodelci.

Besedilo in fotografije: R. N.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava