Varuh konkurence odobril Elektrončkov nakup Costelle

15.9.2022 | 09:30

Foto: Luka Švigelj

Foto: Luka Švigelj

Ljubljana/Kostel - Agencija za varstvo konkurence (AVK) koncentraciji pridobitve kontrole podjetja Elektronček Group nad podjetjem Costella ne nasprotuje, koncentracija je skladna s pravili konkurence, je objavil AVK. Družbo, ki se ukvarja s polnjenjem mineralne vode in vod z okusi, je prodajala švicarska družba Agrokor v likvidaciji.

Elektronček Group, ki je v večinski lasti podjetnika Joca Pečečnika, je koncentracijo nad družbo Costella priglasil 29. julija. AVK je odločbo o skladnosti koncentracije s pravili konkurence izdala 12. septembra, kaže objava na spletni strani AVK.

Kot je v začetku avgusta, ko je bila s spletne strani AVK razvidna priglasitev koncentracije, poročal časnik Finance, naj bi kupnina znašala manj kot pet milijonov evrov. Najvrednejše premoženje družbe s sedežem v Kostelu je po pisanju Financ neizkoriščena koncesija za črpanje vode, ki velja do leta 2035 z možnostjo podaljšanja. Po njej bi lahko Costella načrpala 250 milijonov litrov vode na leto.

A družba je v zadnjih letih po navedbah časnika črpala 12 milijonov litrov vode na leto, saj bi bila za povečanje zmogljivosti potrebna vlaganja v proizvodnjo. Zdajšnje zmogljivosti, ki so bile zgrajene v letih 2006 in 2007, omogočajo črpanje do deset milijonov litrov na leto na izmeno.

Agrokorjev prevzem Costelle je pred leti pod drobnogled vzela AVK. Ta mu je leta 2019 zaradi nepriglasitve koncentracije podjetij Agrokor in Ardeya Global ob prevzemu Costelle naložila plačilo 53,9 milijona evrov globe in mu nato za zavarovanje tega plačila zasegla delnice Mercatorja. Po odločitvi vrhovnega sodišča je agencija sredi leta 2020 morala delnice Mercatorja vrniti Agrokorju, ljubljansko okrožno sodišče pa je Agrokorju po pritožbi globo znižalo na en milijon evrov. To je poravnal lani.

Pečečnik je 90-odstotni lastnik nizozemskega holdinga Elektroncek Group, ki je imel v lasti 94,5-odstotni delež skupine Interblock. Junija je Interblock prodal družbi IB OCM Voteco s sedežem na Kajmanskih otokih, za katero se po pisanju Financ skriva ameriški sklad Oaktree Capital Management.

Del kupnine, po neuradnih informacijah Financ gre za 300 milijonov evrov, želi Pečečnik vložiti v golfski in resortski turizem, je povedal za časnik v začetku julija. Del bi ga porabil za različne druge naložbe, finančne in nefinančne, tudi startupe, velik del svojih novih načrtov pa da bi uresničil na slovenskih tleh, je dodal.

STA; M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava