FOTO: Pogačar z zmago v Novem mestu spet vladar slovenskih cest

19.6.2022 | 15:30

Najboljši trije na dirki Po Sloveniji.

Najboljši trije na dirki Po Sloveniji.

Tadej Pogačar je bil v cilju za nekaj centimetrov hitrejši od Mateja Mohoriča.

Tadej Pogačar je bil v cilju za nekaj centimetrov hitrejši od Mateja Mohoriča.

Kolesarji domačega kluba Adria Mobil.

Kolesarji domačega kluba Adria Mobil.

V Novem mestu se je zbralo kar precej ljudi.

V Novem mestu se je zbralo kar precej ljudi.

Novo mesto - Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec dirke po Sloveniji. V skupnem seštevku je obdržal prednost pred moštvenim kolegom Poljakom Rafalom Majko. Pogačar je dobil tudi zadnjo etapo od Vrhnike do Novega mesta, potem ko je v istem času ciljno črto prečkal skupaj z Matejem Mohoričem (Bahrain-Victorious).

Triindvajsetletni Pogačar je tako drugič v karieri osvojil domačo pentljo in je zdaj v skupini petih kolesarjev, ki so slavili več kot enkrat. To so Italijan Diego Ulissi (2011, 2019) ter Slovenci Primož Roglič (2015, 2018), Jure Golčer (2006, 2008) in Mitja Mahorič (2003, 2004).

Dvakratni zmagovalec Toura in dirke po Sloveniji je bil v prvi etapi tretji, sprintersko drugo je končal v času zmagovalca, v tretji pa je strl tekmece in se podpisal pod drugo etapno zmago na večdnevni domači dirki. Na Celjskem gradu je oblekel zeleno majico vodilnega, v kraljevski sobotni etapi na Veliko planino je v cilj prišel kot drugi, a objet z Majko.

Pogačar je danes zmagal še v zadnji etapi. Potem ko je vključno s Trško goro (2 km/9 %) preživel vse pasti na poti do tradicionalnega zaključka v Novem mestu, je bil najboljši tudi v ciljnem sprintu trojice, v kateri sta bila še Mohorič in Majka. Oba Slovenca sta silovito sprintala, močnejši pa je bil Pogačar.

"Danes smo šli v zadnjo etapo braniti zeleno majico. Bilo je težko. Pri Bahrain-Victoriusu so na Trško goro močno napadali, zato sem se odzval tudi sam s protinapadom. Na koncu sem dal vse od sebe in hotel nagraditi delo vseh moštvenih kolegov pri UAE Team Emirates. Z Matejem sva se pogovarjala predvsem o tem, da ne bomo tvegali do sprinta, na koncu sem bil močnejši," je za TV Slovenija dejal Pogačar.

"Novo mesto je nekakšen dom kolesarstva v Sloveniji. Vedno je lepo priti sem," je še dodal zmagovalec dirke, ki se je ozrl tudi proti slovitemu Tour de Franceu: "Imamo vrhunsko ekipo, zato grem lahko na Tour z dvignjeno glavo."

Majka je na drugem mestu skupno slovensko pentljo končal z 12 sekundami zaostanka za Pogačarjem, tretji pa je bil kljub padcu v zadnji etapi Slovenec Domen Novak (Bahrain-Victorius), ki je nabral 2:32 minute zaostanka.

R. N.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava