Medved in Šestan na Dolenjskem: Pomoč po neurjih vselej zamuja

3.6.2022 | 16:10

V šentjernejski občini ...

V šentjernejski občini ...

... Jurij Krštinc, eden od šentjernejskih vinogradnikov, je danes prav žalostno pogledoval vinske trte. (Fotografiji: L. Markelj)

... Jurij Krštinc, eden od šentjernejskih vinogradnikov, je danes prav žalostno pogledoval vinske trte. (Fotografiji: L. Markelj)

Državni sekretar Rudi Medved in republiški poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan z lokalnima predstavnikoma šmarješke Civilne zaščite (Foto: Občina Šmarješke Toplice)

Državni sekretar Rudi Medved in republiški poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan z lokalnima predstavnikoma šmarješke Civilne zaščite (Foto: Občina Šmarješke Toplice)

Medved in Šestan na Dolenjskem: Pomoč po neurjih vselej zamuja

Šmarješke Toplice - Novi državni sekretar za obrambo Rudi Medved in republiški poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan sta se po četrtkovih močnih neurjih, ki so prizadela celjsko območje, Koroško, Dolenjsko, Zasavje in Kamnik, s povzročeno škodo danes seznanila v občinah Šentjernej in Šmarješke Toplice. Medved je ob tem ocenil, da pomoč po neurjih vselej zamuja.

Samo po sebi je razumljivo, da mora država v takih primerih priskočiti na pomoč. Ob tem pa je problem v tem, da ta, "kakorkoli je že zakonsko urejena in obljubljena, vselej prihaja nenavadno dolgo", je dejal Medved.

Država ima namreč preveč zapleten sistem, ne toliko ugotavljanja škode kot potem odobravanja pomoči, je menil, in nadaljeval, da bo treba za rešitev tega problema oz. za poenostavitev tega sistema povezati več ministrstev.

Ljudje in prizadete občine namreč potrebujejo hitro, takojšnjo in učinkovito pomoč, je dejal, in še navrgel, da ta pomoč tudi v mnogih primerih "izpade precej simbolično".

Medved je še opozoril, da je za veliko škode, ki jo povzročijo neurja, kriva tudi slabo urejena ali vzdrževana infrastruktura, in da bo treba računati na njeno posodabljanje. Skupaj s Šestanom pa bosta na to opozorila odgovorne.

Šestan je ocenil, da so posledice toče od kraja do kraja sicer različne, na vseh s točo prizadetih območjih pa je hudo. Poljščine so tako rekoč povsod skoraj popolnoma uničene, najbolj pa je toča udarila po posevkih koruze.

Odziv ob neurju v skupaj približno 30 občinah je ocenil za takojšen in dober. Skupaj so ob neurju aktivirali več kot 80 gasilskih društev, komunalna in cestarska podjetja ter vse druge strukture, ki lahko v takih primerih pomagajo.

Gasilci in drugi reševalci so skupaj posredovali v več kot 250 primerih. Ocene gmotne škode sicer še potekajo, Šestan pa je še izrazil upanje, da bo država prizadetim lahko pomagala.

Medved in Šestan sta tudi poudarila, da sta Dolenjsko oz. tamkajšnja prizadeta območja danes obiskala, da bi ljudem izkazala podporo in da bi se s povzročeno škodo seznanila neposredno.

Kot je navedel podžupan in poveljnik civilne zaščite v Občini Šmarješke Toplice Franc Anderlič, se je v četrtek nekaj pred 21. uro zaprlo nebo, hkrati pa je v trenutku močno zapihalo. Po njegovi oceni neverjetno močno neurje pa je v šmarješki občini odkrilo veliko streh na stanovanjskih hišah in drugih poslopjih. Veliko gmotne škode je nastalo na različnih objektih in avtomobilih, toča in močan veter pa sta veliko škode povzročila tudi na poljih in v vinogradih. Uničila naj bi pol ali ponekod tudi ves pridelek, je še dodal Anderlič.

V Občini Šmarješke Toplice so bili za odpravljanje posledic neurja aktivirani vsi gasilci občine Šmarješke Toplice, prostovoljnih gasilskih društev Šmarjeta, Bela Cerkev, Orešje in Zbure. Pri odstranjevanju podrtih dreves so sodelovali tudi dežurni delavci CGP Novo mesto. Pri popravilu ene od streh objekta se je poškodoval gasilec.

STA; M. K.

Zvočni zapisi

Državni sekretar za obrambo Rudi Medved o škodi po neurju in pomoči

Republiški poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan o škodi po neurju, posredovanju in podpori prizadetim

Podžupan in poveljnik civilne zaščite v Občini Šmarješke Toplice Franc Anderlič o neurju in škodi v Občini Šmarješke Toplice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava