dolenjska

Gregor Kavčič: Moj ortoped leta 2020

27.10.2020 | 10:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Gregor Kavči: "Služba je moj način življenja."

Gregor Kavči: "Služba je moj način življenja."

Priznanje Moj ortoped 2020 Gregorju Kavčiču veliko pomeni, ker so mu ga dali njegovi pacienti.

Priznanje Moj ortoped 2020 Gregorju Kavčiču veliko pomeni, ker so mu ga dali njegovi pacienti.

Tole so umetni kolki...

Tole so umetni kolki...

Novo mesto - Kirurgija ni poklic, je način življenja, pravi 48-letni Gregor Kavčič, dr. med., spec. ortopedije, predstojnik Ortopedskega oddelka Splošne bolnišnice (SB) Novo mesto, ki je po razvojnih dosežkih že dolgo v vrhu ortopedske stroke v Sloveniji. Prejel je že mnogo priznanj, letos dve novi: nagrado Mestne občine Novo mesto in priznanje moj ortoped 2020, ki ga podeljuje revija Viva.

Zakaj ste se odločili za medicino in za ortopedijo - je bil kak poseben dogodek, vzgib?

Nič posebnega ni bilo. V sorodstvu nimam nobenih zdravnikov, le mama je medicinska sestra. Med gimnazijo sem razmišljal tudi o fiziki, saj sem po duši naravoslovec, a sem nato izbral medicino. Tu pa je potem zmagala ortopedija, kjer je pravzaprav veliko fizikalnega. K tej odločitvi je veliko pripomoglo tudi moje delo med študijem, zlasti med počitnicami, na novomeški kirurgiji, kjer sem pomagal in se učil od starejših, izkušenih kirurgov. Začel sem sicer na kardiologiji, pa nevrologiji ki mi je bila med študijem tudi všeč, a zmagala je kirurgija. Navdušen sem bil zlasti v travmatološki operacijski dvorani: kri, kosti, sklepi, zlomi, izpahi, vijaki, žage, pištole, kladiva… Vedel sem, da bom ortoped. Prvo operacijo kolka sem izvedel še kot študent, do danes se jih je nabralo na tisoče.

Daljši intervju z Gregorjem Kavčičem, v katerem spregovori o nastanku ortopedskega oddelka v SB Novo mesto, za kar je tudi zaslužen, pa o spremembah, novostih in napredku v ortopediji, kjer je okrevanje vse hitrejše, saj pacienti zapustijo bolnišnico povprečno že v dveh dnevih, kaj ga žene naprej, ter tudi o tem, kaj pravi o obtožbah o njegovi domnevni vpletenosti v korupcijo v zdravstvu in o očitkih glede njegovega dela kot zasebnika, si preberite več v aktualni številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava