gospodarstvo

Ob menedžmentu kakovosti od zdaj še turizem

5.12.2018 | 16:30 | Boris Blaić

Boris Bukovec (Foto: B. B.)

Boris Bukovec (Foto: B. B.)

Novo mesto - Decembra bo minilo deset let od ustanovitve Fakultete za organizacijske študije v Novem mestu (FOŠ). Okrogel jubilej sovpada z novico, da je nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS) fakulteti, ki od leta 2010 izvaja študijski program menedžment kakovosti, pred kratkim akreditirala nov program – menedžment v turizmu.

Kot je povedal dekan FOŠ prof. dr. Boris Bukovec, so skupino za oblikovanje novega programa ustanovili pred tremi leti, njeno vodenje pa so zaupali prof. dr. Roku Ovseniku. »Naše raziskave so takrat pokazale hitro gospodarsko rast v turizmu, kjer kljub študijskim programom na to temo v Sloveniji manjka sodobno zasnovanih,« pojasnjuje Ovsenik.

NAKVIS je FOŠ akreditiral program turizma na prvi stopnji, razpis za vpis v prvi letnik pa bo fakulteta objavila spomladi. »Gospodarstvo kar kriči po ustreznem kadru, saj je turistična panoga v zadnjem desetletju doživela korenite spremembe, morda celo največje, med vsemi industrijami. Vpliv elektronskih medijev na prodajo je ogromen in naš program je usmerjen predvsem v to, da bodo znali diplomanti rokovati z najrazličnejšimi orodji, ki jih ponujajo nove tehnologije, hkrati pa bomo poudarjali usmerjenost v gosta in visokokakovostne turistične storitve, ki jih v Sloveniji prav tako primanjkuje,« nov program opisuje Ovsenik.

Na FOŠ v sklopu novega študijskega programa obljubljajo močno povezavo z vsemi najpomembnejšimi turističnimi podjetji v Sloveniji, prav tako dobro vpetost v mednarodno okolje in sodelovanje z zelo uglednimi domačimi in tujimi strokovnjaki. Poleg študija v Novem mestu na fakulteti že zdaj razmišljajo o izvajanju programa turizma v Ljubljani. Prepričani so namreč, da se bo kmalu pokazala razlika v kakovosti v primerjavi z drugimi podobnimi programi v Sloveniji in da bo zanimanje za študij turizma na FOŠ precejšnje, poleg tega pa se pripravljajo na uvedbo kombinirane oblike študija, se pravi kombinacijo študija v predavalnici in študija na daljavo.

Fakulteto za organizacijske študije, katere soustanoviteljica je tudi novomeška občina, trenutno obiskuje približno 170 študentov na vseh treh stopnjah študija menedžment kakovosti, se pravi na dodiplomskem, magistrskem in doktorskem študiju. Prvo generacijo študentov so vpisali leta 2010, ko so začeli izvajati magistrski in doktorski program, študij na FOŠ pa je do zdaj končalo 70 diplomiranih organizatorjev, 40 magistrov menedžmenta kakovosti in 25 doktorjev znanosti.

Več v četrtek Dolenjskem listu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava