Če bi bil sneg, bi bil sejem bolj živ

5.12.2016 | 12:50

Čeprav je bilo rabljene robe nekoliko manj, kupcev ni manjkalo. (Foto: I. Vidmar)

Čeprav je bilo rabljene robe nekoliko manj, kupcev ni manjkalo. (Foto: I. Vidmar)

Za najmlajše so tudi tokrat pripravili veseli veleslalom. (Foto: Brin Vidmar)

Za najmlajše so tudi tokrat pripravili veseli veleslalom. (Foto: Brin Vidmar)

Novo mesto - Novomeško smučarsko društvo Krka Rog je minuli konec tedna v športni dvorani Marof pripravilo tradicionalni smučarski sejem, ki je bil letos kljub dobrim obetom, da se bodo na smučišču na Gačah žičnice spet zavrtele, za kanček slabše obiskan kot v preteklosti, kadar je v tem času tudi v dolini že padel prvi sneg, predvsem pa je bilo naprodaj manj rabljene smučarske opreme, čeprav je bilo povpraševanje po njej kljub vsemu kar precejšnje. Trenerji in učitelji društva so za najmlajše tudi tokrat pripravili tradicionalni veseli veleslalom, na katerem se je oba dneva pomerilo več kot 50 nadobudnežev.

Smučarsko društvo Krka Rog prireja tradicionalni smučarski sejem že osemintrideset let, izkupiček sejma pa ves čas namenjajo predvsem delu z mladimi smučarji, ki jih tudi danes v klubu ne manjka.

Kljub kakšnemu obiskovalcu manj na sejmu pa imajo v novomeškem smučarskem klubu Krka Rog imajo vseeno več razlogov za zadovoljstvo. Eden je vsekakor dober obet, da se bodo to zimo po enoletnem premoru znova zavrtele žičnice na Gačah, drugi razlog za veselje pa so dobre uvrstitve njihove tekmovalke v telemarku Katarine Malenšek na zadnjih tekmah svetovnega pokala.

Na nekdanje klubsko smučišče v Črmošnjicah in kasneje na smučišče na Gačah, ki ga je dolga leta upravljala novomeška tovarna zdravil Krka prek svojega zdravilišča v Dolenjskih Toplicah, nazadnje pa semiška Iskra, ki se je pred dobrim letom odločila smučišče zapreti, je novomeško smučarsko društvo Krka Rog močno vezano. Tu je društvo v svoji petdesetletni zgodovini pripravilo večino smučarskih tečajev tako za otroke kot tudi odrasle, tu so tekmovalci v preteklosti opravili večino treningov in tudi večino tekem je društvo pripravilo na obeh smučiščih, na Gačah celo več tekem za točke FIS, na katerih so nastopile tudi nekatere zvezdnice svetovnega pokala.

Smučišče, ki je v preteklosti večkrat spremenilo ime od Rog Črmošnjice pa do Bela, večina smučarjev pa zanj še vedno uporablja ime Gače, kot se imenuje hrib, na katerem leži, je za novomeški smučarski klub uradno matično smučišče, na katerem že desetletja deluje tudi Rogova šola smučanja, ki je prav tako del društva.

"Minulo zimo smo, čeprav je bilo črmošnjiško smučišče zaprto, izpeljali večji del programa dejavnosti društva – božično-novoletni in počitniški tečaj, program treningov in tudi program tekem, je pa bilo zaradi daljših voženj na bolj oddaljena smučišča, predvsem v Kranjsko Goro, in posledično tudi višje cene že zaznati osip med udeleženci," pravi Aleš Eržen, vodja alpske šole pri smučarskem društvu Krka Rog.

V alpski šoli  redno vadi štirideset otrok, vodi pa jih kar deset trenerjev, med katerimi so tudi štirje profesorji športne vzgoje, vzgojiteljica in več nekdanjih tekmovalcev, vsi pa so učitelji smučanja. Treningi so dvakrat tedensko v telovadnici, za konec tedna pa v času, ko delujejo slovenska smučišča, otroci nabirajo smučarsko znanje na snegu. Tekmovalno vrsto sestavljajo štirje cicibani, ki se s tekmovalnim smučanjem ukvarjajo bolj resno in so prve snežne treninge na ledenikih v tujini opravili že oktobra, v celotni sezoni načrtujejo vsaj 50 snežnih treningov in ob tem še nastope na desetih tekmah.

Poleg tega ima smučarsko društvo Krka Rog tudi svojo predstavnico v članski kategoriji Piko Dvornik, ki se je k smučanju vrnila lani po sedemletnem premoru zaradi poškodbe, ko je vmes nekaj let trenirala rokomet. Njen povratek je bil tudi po zaslugi trenerja Matjaža Vrhovnika uspešen, saj je ob koncu minule sezone zmagala na dveh slalomskih tekmah za točke FIS na Sljemenu in se večkrat uvrstila med najboljše tri. Trenutno sta s trenerjem na Norveškem, njun cilj pa je predvsem izboljšanje točk FIS in nekoliko bolj dolgoročno nastop na tekmah svetovnega pokala.

Na tekmah svetovnega pokala pa že redno nastopa novomeška smučarka in učiteljica smučanja Katka Malenšek, ki se je lani prvič preizkusila na tekmi svetovnega pokala v telemark smučanju in na Golteh osvojila 13. mesto. Trenira pod vodstvom trenerja Janija Kapušina, dolgoletnega učitelja alpskega smučanja v Rogovi šoli smučanja, demonstratorja telemark smučanja in tudi trenerja slovenske reprezentance v telemarku. Katka je letošnjo sezono konec minulega tedna na tekmah svetovnega pokala v Hintertuxu v Avstriji začela z 12. in 14. mestom.

I. V.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava