Vrata na stežaj za praznovanje šolstva

28.11.2016 | 13:15

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Kostanjevica na Krki - Osnovna šola Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki praznuje 230-letnico šolstva v mestu, 110-letnico stare šolske stavbe in 60-letnico galerijske dejavnosti. Za osrednji dogodek, ki je bil 25. novembra, so učenci in učitelji pripravili glasbeno-scensko predstavo z naslovom Vrata na stežaj, v kateri je kot gost nastopil brežiški kantavtor Peter Dirnbek.

Ravnateljica Melita Skušek je v govoru poudarila vpetost šole v družbo. »Učence želimo popeljati skozi številne življenjske izkušnje, brez katerih nobena učna snov, nobena ocena, nobena točka ne pomenita ničesar. Le kaj je lahko lepšega kot doživetje uspeha na področju, ki je učencu blizu - pa naj so to glasba, šport, umetnost ali naravoslovje? Na šolo želimo pogledati širše, poskušamo jo še bolj odpreti in hkrati svojo izobraževalno in vzgojno funkcijo razpeti tudi v okolje, ki nas bogati s svojimi zgodovinskimi, naravnimi in kulturnimi posebnostmi. Če za katero šolo velja, da je povezana z lokalno skupnostjo, potem to nedvomno velja za našo šolo. Težko bi našli organizacijo, zavod ali društvo, s katerim ne sodelujemo na različne načine. Povezovanje pa je tisto, kar je gonilo vsega razvoja, zato je to ena izmed naših najvišje postavljenih vrednot,« je rekla Skuškova.

Po besedah ravnateljice vsi, ki delajo in živijo s šolo, vedo, »da je včasih pomembno biti podoben ribi tudi v njenih fizičnih lastnostih, kot so molčečnost, spolzkost in prezimovanje v kalni vodi. Na drugi strani so pomembni prodornost, jasna stališča in vizija,« je rekla. Omenjene lastnosti po njenih besedah odlikujejo njene predhodnike na ravnateljskem mestu, Lada Smrekarja in Matjaža Zajelšnika, obema je izrekla posebno dobrodošlico. Poudarila je, da je v zadnjih 60. letih šola doživela pravi razcvet glede opremljenosti, kulturne razvoja in uspehov učencev.

Župan Ladko Petretič je šole označil za pomembne ustanove, saj prenašajo bogastvo tradicije z generacije na generacijo. »Naša šola je vedno dajala nekaj več. Gojila je kulturno tradicijo kraja, se trudila za zdrav športni razvoj naših otrok, predvsem pa za vrednote, ki jih pogosto ne znamo več spoštovati,« je rekel župan. Dejal je, da občina podpira šolo in da so trenutno tik pred odločitvijo za energetsko sanacijo šolske stavbe.

Prireditev so popestrili z odprtjem prenovljene razstavo o zgodovini šolstva Mozaik spominov, ki jo je postavil Janez Zakšek, ter z ogledom šole in dobrodelnim prazničnim sejmom.

M. L.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava