Kdo je bil Janez Marentič

19.11.2016 | 13:00

Kdo je bil Janez Marentič
Kdo je bil Janez Marentič
Kdo je bil Janez Marentič

Podzemelj - Ljudska knjižnica Metlika v sodelovanju s Tonijem Gašperičem in Gostiščem Veselič iz Podzemlja je spet začela z nizom prireditev s skupnim naslovom Bilo je. V tej sezoni bodo v Gostišču Veselič predstavili pet znamenitih mož.

Včeraj je beseda tekla o inž. Janezu Marentiču. V petek, 2. decembra, ob 18. uri bodo govorili o Bogomirju Jakši, v četrtek, 15. decembra, ob 18. uri o Lojzetu Zupancu, v petek, 6. januarja, ob 18. uri o Matiji Tomcu in v petek, 20. januarja, ob 18. uri o dr. Niku Županiču.

Včeraj se je Toni Gašperič pogovarjal s hčerko Janeza Marentiča ddr. Barico Marentič Požarnik, ki se osebno očeta sicer ne spominja, saj ji je bilo komaj dve leti, ko je umrl. Ji je pa veliko o njem pripovedovala mama. Marentič se je rodil v Clevelandu, po vrnitvi družine v domovino pa je pri štirih letih ostal brez očeta, čez tri leta pa mu je umrla še mama. Postal je sirota in k sebi so ga vzeli sorodniki v belokranjski Boginji vasi.

Bil je inženir agronomije, a je bil do svoje prerane smrti leta 1942, ki mu je bilo komaj 32 let, zaposlen le nekaj mesecev, saj ni dobil službe. Bil je udeleženec ustanovnega kongresa Komunistične partije Slovenije na Čebinah, zelo pa ga je skrbel položaj kmetov. Napisal je razpravo Slovenska vas pod kapitalističnim jarmom, 40 let po njegovi smrti pa je izšla knjiga spominov na Janeza Marentiča, ki jih je zbrala njegova žena Vera.

Kulturni program na prireditvi so pripravili učenci OŠ Podzemelj, saj se je nekdaj njihova šola imenovala po inž. Janezu Marentiču.

Besedilo in fotografije: M. B.-J.

Galerija

Komentarji (1)

2.12.2016OceniLegat 
Je bit naiven , da je bil med ustanovitelji KPS, ker med komunisti so bile v glavnem falirani študenti , delomrzneži , barabe, v zdnjem casu pa koristoljubci

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava