Ob 160-letnici šolstva v Šmarjeti še Rastoča knjiga

29.10.2016 | 11:20

Deklica Marjetka z rastočo knjigo.

Deklica Marjetka z rastočo knjigo.

Šmarjeta - V Šmarjeti so včeraj praznovali 160-letnico šolstva. To je visoka številka in kot se za tak jubilej spodobi, je bilo praznovanje zelo bogato.

Pred šolo in vrtcem so najprej slovesno odkrili kip Marjetka z rastočo knjigo, saj je Občina Šmarješke Toplice skupaj z OŠ Šmarjeta pričela s projektom Rastoča knjiga. Ta naj bi usmerjala mlade z vzgojo in spodbudo za prave vrednote v življenju. Častna govornika sta bila Ivo Svetina, predsednik Društva pisateljev Slovenije, in šmarješka županja mag. Bernardka Krnc.

Med povabljenimi so bili tudi nekdanji učitelji, na desni dolgoletna ravnateljica šole Irena Markelj (na desni).

Med povabljenimi so bili tudi nekdanji učitelji, na desni dolgoletna ravnateljica šole Irena Markelj (na desni).

Bernardka Krnc, Gregor Mohorčič in Nevenka Lahne.

Bernardka Krnc, Gregor Mohorčič in Nevenka Lahne.

Na slavnostni prireditvi, ki sta se je udeležila tudi direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo na Ministrstvu za izobraževanje mag. Gregor Mohorčič ter Andreja Čuk, predstavnica Zavoda RS za šolstvo iz Območne enote Novo mesto, ter številni nekdanji učenci, učitelji in ravnatelji (med slednjimi je bila edina Irena Markelj), so se izkazali šmarješki osnovnošolci in učitelji. Pripravili so res zanimiv program, v katerem so se s skeči, pesmijo, glasbo in telovadnimi vložki sprehodili skozi zgodovino osnovne šole v šmarješki dolini, vse od nastanka leta 1856, ko je bila po zaslugi župnika Edvarda Pollaka, takratnega dekana v Haselbachu, v Šmarjeti ustanovljena enorazrednica. Prvi učitelj je bil Ivan Zupanc. Šola ni imela niti lastnega poslopja. Težki časi so jo čakali še tudi naprej, od prve svetovne vojne do Kraljevine SHS, pa druge svetovne vojne in kasneje, dokler leta 1970 niso zgradili nove osnovne šole.

Nevenka Lahne je prejela županjino priznanje.

Nevenka Lahne je prejela županjino priznanje.

Kot je nagovoru povedala ravnateljica OŠ Šmarjeta Nevenka Lahne, je danes bistveno drugače, boljše. Šola in vrtec sta večji stavbi v kraju, štejeta skoraj 5.500 kvadratnih metrov notranjih površin, v 14 oddelkov šole in 11 oddelkov vrtca hodi 491 otrok, zaposlenih pa je 71 delavcev. Šolska stavba je postavljena v lepo naravno okolje. Kot je poudarila Lahnetova, njihova šola nikoli ni bila le izobraževalna ustanova, vedno je tudi vzgajala mlade za življenje, zato brez dobrih, doslednih in ustvarjalnih učiteljev ne bi bilo nič. Vedno pa je bila šola tudi del kulturnega življenja in utripa kraja, saj skoraj ni prireditve, na kateri ne bi sodelovali. Lahnetova je poudarila dobro sodelovanje z Občino Šmarješke Toplice, ki kot ustanovitelja skrbi za dobre pogoje dela, pa z društvi, Krkinimi Termami, Plastoformom in ostalimi. Njena vizija prihodnosti se kriva v sloganu Z znanjem odgovorno v svet.

Šola nekoč.

Šola nekoč.

Tudi županja Bernardka Krnc je bila pohvalnih besed o šmarješki šoli, v nagovoru je poudarila, da je občina, ki ravno letos slavi deset let obstoja, vseskozi veliko vlagala v dobre pogoje za izobraževanje. Največja občinska investicija je bila prav lanska obnova in dograditev 6-oddelčnega vrtca, zdaj je na vrsti urejanje športnih površin, v načrtu pa je že tudi obnova in dozidava osnovne šole, le čakajo na primerne razpise. Do sedaj je občina za šolstvo namenila več kot 4 milijone evrov, večji del nepovratnih državnih in evropskih sredstev, za kar se je županja zahvalila svojim sodelavcem. Krnčeva je ob čestitki ob jubileju šole ravnateljici Nevenki Lahne izročila županjino priznanje. Darilo je Lahnetovi predala tudi predsednica Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev Nežka Dulc.

Telovadci so navdušili občinstvo.

Telovadci so navdušili občinstvo.

Da je šmarješka šola ne le dobra, pač pa odlična, pa je dejal Gregor Mohorčič, in zaželel, da tudi v prihodnje najdejo sinergijo z učenci, starši, učitelji, okoljem …. Potem dobri rezultati ne bodo izostali tudi v prihodnje.

Ob jubileju je šola v šolski jedilnici pripravila tudi zanimivo razstavo Naša šola skozi čas, ljubiteljski slikar šmarjeških korenin Janez Kramarič iz Novega mesta je na ogled postavil svojo prvo samostojno razstavo. Šola pa ima v načrtu tudi izid obsežnega zbornika, ki ga ureja Jože Novak. Javna predstavitev knjige bo 9. decembra.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava