FOTO: 130 let Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma

14.10.2016 | 14:40

Z leve: direktor Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma Tone Hrovat, predsednik Slovenije Borut Pahor, kmetijski minister Dejan Židan z učenci šole.

Z leve: direktor Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma Tone Hrovat, predsednik Slovenije Borut Pahor, kmetijski minister Dejan Židan z učenci šole.

Program današnje slovesnosti so sooblikovali dijaki.

Program današnje slovesnosti so sooblikovali dijaki.

FOTO: 130 let Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma
Pokazali so tudi kaj znajo narediti.

Pokazali so tudi kaj znajo narediti.

FOTO: 130 let Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma

Sevno pod Trško goro - V letošnjem letu Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma praznuje 130-letnico, odkar je Kranjski deželni zbor preselil Kmetijsko šolo iz Slapja pri Vipavi na Grm v Novo mesto. Z gradu Grm se je šola preselila pod Trško goro, z letom 2007 pa se je matična Kmetijska šola Grm povezala s Srednjo šolo za gostinstvo in turizem in nastal je Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma. Visoki jubilej obeležujejo že vse leto z različnimi dogodki, osrednje praznovanje pa se je začelo včeraj, nadaljevalo danes s slovesno prireditvijo, končalo pa se bo jutri s konferenco in srečanjem grmčanov. Vse tri dni so od 9. do 16. ure pripravili tudi Dan odprtih vrat.

Slavnostni govornik na prireditvi, ki so jo poimenovali 130 mladosti na Grmu Novo mesto, je bil predsednik Slovenije Borut Pahor, ki je v nagovoril predvsem mlade. »65 odstotkov tistih, ki so to leto prestopili prag osnovne šole, bo po končanem študiju opravljajo poklice, ki danes še ne obstajajo. Za mlade, ki se ozirate v prihodnost, je prav gotovo to osupljiva statistika. In vprašanje je, koliko se bodo spreminjali poklici na zaposlitvenem področju, za katerega se vi danes izobražujete. Gotovo se bodo. In če kaj, potem ta center sledi tem trendom in poskuša ne samo razumet ta razvoj, temveč ga deloma tudi usmerjati. In v tem smislu si zasluži čestitke in veliko pozornosti,« je dejal in poudaril, da bodo zemlja in vse, kar je z njo povezano - podeželje, življenjski stil, poklici, ne glede, koliko se bodo zaradi tehnologij spreminjali, ostali. »Slovenija je država, v kateri polovica prebivalstva živi na deželi. Razvoj podeželja, kakovost življenja ljudi na podeželju ostaja ena rednih primerjalnih prednosti Slovenije z drugimi evropskimi državami in se mora potruditi, da tako tudi ostane.«

Bogato zgodovino šole in pogled v prihodnost je v nagovoru orisal direktor Grma Novo mesto Tone Hrovat. »Naslednje desetletje našega zavoda bo desetletje razvijanja tehnologij hrane s čim manj konzervansi za čim bolj ohranjeno naravo in okolje. Pri vrednotah želimo prispevati v smeri zaupanja vrednih členov zadružne verige od njive do potrošnika, predvsem pa v oblikovanje vrednot tudi za malega človeka. Na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma imamo tako v prihodnosti veliko potenciala in odprtega dela za vse nove mlade generacije, pa tudi za tiste grmčane, ki so že zapustili šolske klopi in bodo imeli priložnosti v svojih izzivih uspešnega gospodarjenja na področjih hrane in okolja, še posebej pa bodo imeli možnost čim večjega dialoga s potrošniki,« je dejal in dodal, da je cilj povezati zaupanja vredne kmetije, predelave, tržnice, gostilne s potrošnikom v najkrajši možni verigi, kar bi lahko v Sloveniji ob vsaj minimalni podpori oblikovalo več kot 5000 novih delovnih mest, v tej perspektivi posledično pa tudi vpis v biotehniške šole.

Slovesnosti so med drugim udeležili številni gostje, med drugim tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan in državna sekretarka na ministrstvu mag. Tanja Strniša, novomeški župan Gregor Macedoni, ki je šoli podelil ob visokem jubileju podelil priznanje občine, in direktorica občinske uprave dr. Vida Čadonič Špelič ter novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

V šoli danes preko 1300 dijakov in študentov

Danes ima šola pet enot, in sicer: Kmetijsko šolo Grm in biotehniško gimnazijo, ki je matica, Srednjo šolo za gostinstvo in turizem, Višjo strokovno šolo, Dijaški in študentski dom ter Medpodjetniški izobraževalni center z Razvojno – raziskovalnim inštitutom, ki prepleta dejavnosti vseh enot. Skupaj jo obiskuje preko 1300 dijakov in študentov, ki jih učijo s 178 sodelavci.

Besedilo in fotografije: M. Ž.

Galerija

Komentarji (1)

14.10.2016Oceni130 let Grma Novo mesto - center biotehnike in turizma 
Iz Vipavske doline - https://www.google.si/search?q=vipavska+dolina&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiN98_f0trPAhWTzRoKHXX7AoMQ7AkIPg&biw=1280&bih=918 - se preselila. Čestitka novinarju M.Ž., za vsebinski in zgodovinski zapis, ter za čudovitih 88 fotografij. https://www.youtube.com/watch?v=3d4xXvF2ukY

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava