Najbolj kulturna šola leta je OŠ Luisa Adamiča Grosuplje

25.9.2016 | 09:10

Najbolj kulturna šola leta 2016 je Osnovna šola Luisa Adamiča Grosuplje. (Foto: www.oslag.si)

Najbolj kulturna šola leta 2016 je Osnovna šola Luisa Adamiča Grosuplje. (Foto: www.oslag.si)

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je v sodelovanju z OŠ Petrovče (najbolj kulturno šolo preteklega leta) na zaključni prireditvi v Žalcu pred dnevi razglasil imena 56 osnovnih šol, ki so si letos prislužile naziv 'kulturna šola', in najboljšo med vsemi, najbolj kulturno šolo leta 2016. Gre za najvišja priznanja JSKD na področju kulture za osnovne šole.

Najbolj kulturna šola leta 2016 je po mnenju strokovne komisije, ki je podrobno pregledala in ocenila obšolske kulturne dejavnosti 58 šol, prijavljenih na tokratni razpis, Osnovna šola Luisa Adamiča Grosuplje.

Kulturna šola leta v kategoriji velikih šol je postala OŠ Preserje pri Radomljah, kulturni šoli leta v kategoriji srednje velikih šol sta postaliOŠ Gustava Šiliha Velenje in Dvojezična OŠ I Lendava, kulturna šola leta v kategoriji male in podružnične šole pa je postala OŠ Olge Meglič Ptuj.

Komisija je s posebnimi področnimi priznanji nagradila tudi šole, ki še posebej izstopajo na posameznih kulturnih področjih. Posebno priznanje za izredne dosežke na področju zborovske dejavnosti je prejela OŠ Nazarje, posebno priznanje za izredne dosežke na področju gledališke dejavnosti je prejela OŠ Rače, posebno priznanje za izredne dosežke na področju lutkovne dejavnosti je prejela OŠ Zbora odposlancev, posebno priznanje za izredne dosežke na področju folklorne dejavnosti je prejela OŠ Šentjernej, posebno priznanje za izredne dosežke na področju filma in videa je prejela OŠ Brezovica pri Ljubljani, posebno priznanje za izredne dosežke na likovnem in fotografskem področju je prejela OŠ Polzela, posebno priznanje za izredne dosežke na literarnem področju je prejela OŠ Rače, posebno priznanje za izredne dosežke na področju varovanja kulturne dediščine in izobraževanja mentorjev je prejela OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, posebno priznanje za izredne dosežke na področju medgeneracijskega povezovanja je prejela OŠ Odranci, posebno priznanje za izredne dosežke na področju mednarodnega sodelovanja je prejela OŠ Radlje ob Dravi, priznanje za izredne dosežke na področju multikulturnega in medetničnega sodelovanja pa je prejela OŠ Livada Ljubljana.

S projektom Kulturna šola in razglasitvijo najboljših šol želijo na JSKD predstaviti najbolj kakovostne dosežke osnovnih šol na področju kulturnih dejavnosti ter širšo javnost seznaniti s primeri dobre prakse. Želijo, da bi bil projekt spodbuda za tiste šole, ki obšolskim kulturnim dejavnostim ne posvečajo dovolj pozornosti, in priložnost, da bi imeli vsi učenci, ne glede na to, katero šolo obiskujejo, možnost izbirati med čim bolj kakovostnimi in raznolikimi kulturnimi dejavnostmi. 

Kulturna šola spodbuja kulturno vzgojo, omogoča ustvarjalnost mladih na raznolikih umetnostnih področjih, podpira kakovostne dosežke, skrbi za izobraževanje mentorjev ter stremi k temu, da bi postale šole žarišča kulturnega dogajanja v svojih lokalnih okoljih. Da bi spodbujal kakovosten način preživljanja prostega časa, pripravi JSKD znotraj projekta Kulturna šola letno več kot 1000 različnih prireditev za otroke in mladino. Projekt Kulturna šola je pred leti zasnovala Zveza kulturnih društev Slovenije, nato pa je njeno organizacijo prevzel JSKD, so sporočili prireditelji.

J. S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava