FOTO: Občina Mirna Peč praznuje

18.6.2016 | 10:00

Z leve: Vladka Vidic, Marija Gabrijel, župan Andrej Kastelic in Slavica Derganc. (Foto: M. Ž.)

Z leve: Vladka Vidic, Marija Gabrijel, župan Andrej Kastelic in Slavica Derganc. (Foto: M. Ž.)

Vladka Vidic z Zalo Hrastar, za katero je organizirala obsežno akcijo Korakajmo z Zalo.

Vladka Vidic z Zalo Hrastar, za katero je organizirala obsežno akcijo Korakajmo z Zalo.

FOTO: Občina Mirna Peč praznuje
Priznanja na mirnopeške vinogradnike na 9. Festivalu mirnopeških vin.

Priznanja na mirnopeške vinogradnike na 9. Festivalu mirnopeških vin.

Mirna Peč - S sinočnjo slavnostno sejo občinskega sveta, na kateri je župan Andrej Kastelic podelil tudi občinska priznanja, so v Mirni Peči začeli s tridnevnim praznovanjem občinskega praznika. Letošnje poteka nekoliko drugače, nadeli so mu slogan »Mirna Peč na nogah«, poudarek vseh prireditev pa je na dobrodelnosti - v sklopu vseh športno rekreativnih prireditev, primernih za gibalno ovirane ter za vse starostne in interesne skupine, ki so osrednji dogodki, in tudi sicer zbirajo denar za deklico Zalo, ki julija odhaja na zahtevno operacijo v Ameriko.

Tudi letošnja priznanja imajo humanitarni predznak, prejemnice so tri izjemne žene, ki jih pri svojem delovanju vodita prostovoljstvo in dobrodelnosti. Plaketo občine sta prejeli Slavica Derganc, dolgoletna predsednica tamkajšnje krajevne organizacije Rdečega križa, za njeno nesebično delovanje na področju humanitarne dejavnosti, pomoč ranljivim in socialno šibkejšim ter za delovanje na zdravstveno-preventivnem področju, in Marija Gabrijel, ki je, kot so dejali, s svojim bitjem in delovanjem na vseh področjih življenja pripomogla k prepoznavnosti in ugledu občine Mirna Peč, predvsem pa k dobrim medsebojnim odnosom in kulturnemu življenju kraja. Župan Kastelic pa je priznanje župana namenil Vladki Vidic, pobudnici in organizatorici obširne in večplastne akcije Korakajmo za Zalo. Pravi, da zbiranje pomoči ni zaključeno in da bo še naprej skrbno bedela nad potekom tega dobrodelnega projekta.

Župan Andrej Kastelic se je v nagovoru zbranim na slavnostni seji ozrl na minulo leto in izpostavil nekaj pomembnih dogodkov, med njima prednjačita dva največja projekta – od pristojnega ministrstva so prejeli sklep o odobritvi denarja za gradnjo Suhokranjskega vodovoda, uspešno pa so izvedli razpis in podpisali pogodbo s podjetjem, ki bo gradilo tako težko pričakovano športno dvorano pri osnovni šoli Toneta Pavčka.

Slavnostni seji je sledil tradicionalen že 9. Festival mirnopeških vin, na katerem so vinogradnikom podelili priznanja in medalje iz nedavnega tedna cvička. Mirnopeški vinogradniki so sodeč po beri pridelali res dobra vina, saj so se okitili s šestimi velikimi zlatimi medaljami, šestimi zlatimi in šestnajstimi srebrnimi medaljami.

Osrednji dan praznovanja je danes. Zjutraj je bil že konjeniški pohod, tematski pohod Pot Slakove in Pavčkove mladosti, ki je letos že četrto leto zapored, se je začel ob 8. uri, uro kasneje so se na pot podali kolesarji po Mirnopeški pentlji in kmalu za njimi pohodniki na pohod v Zijalo. Na vrsti bo še Mirnopeški tek na 10 kilometrov, prilagojeni tek, kolesarjenje in igre za najmlajše, družine in osebe s posebnimi potrebami, ob 12. uri se bodo predstavili domači pridelovalci in društva, od 14. ure pa bo zabavno popoldne s številnimi ansambli in 19. gasilsko tekmovanje za pokal Mirne Peči, druženje pa bodo zaključi z večerno veselico s klapo Kampanel in ansamblom Rubin.

Jutri vabijo še na koncert Ditke in Ferija Lainščka, ki bo ob 15. uri.

Skratka - pesto bo.

M. Ž.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava