FOTO: Dan inovativnosti in podelitev priznanj najboljšim inovatorjem

8.6.2016 | 09:55

Nagrajeni inovatorji Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine (Foto: M. Ž.)

Nagrajeni inovatorji Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine (Foto: M. Ž.)

Z zlatim priznanjem nagrajeni butični, mobilni in zložljiv šotor, namenjen glampingu, podjetja Adria dom.

Z zlatim priznanjem nagrajeni butični, mobilni in zložljiv šotor, namenjen glampingu, podjetja Adria dom.

FOTO: Dan inovativnosti in podelitev priznanj najboljšim inovatorjem
Akrapovičev zlati izpuh iz titana za motocikle.

Akrapovičev zlati izpuh iz titana za motocikle.

Otočec - Na Otočcu je včeraj potekal Dan inovativnosti in podelitev priznanj za inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine (GZDBK) za leto 2016. Na letošnji, deveti razpis za najboljše inovacije je prispelo kar 31 predlogov inovatorjev iz 13 podjetij in 2 visokošolskih zavodov, 12 inovacij je bilo zlatih, 13 srebrih in 2 bronasti, 4 pa so dobile priznanje.

»Inovacije so kakovostne in mnoge med njimi, predvsem tiste, ki predstavljajo nove proizvode, so dokazale, da se je njihova ideja uspešno uresničila in da že prinašajo zavidljive finančne koristi za podjetja. Med njimi prevladujejo konstrukcijske rešitve (avtodom, izpušna cev, usmerjevalnik olja, tehtalna platforma), arhitekturne rešitve (šotor, mobilna hiša), medicinska oprema in zdravila. Tudi med letošnjimi inovacijami so predlogi, ki so jih pripravili študentje. Čeprav njihove rešitve – spletne aplikacije – niso bile izdelane z namenom, da bi ustvarjale neposredne prihodke, lahko njihova uporaba marsikomu dvigne delovno učinkovitost in ustvari nepričakovane prihranke,« je v nagovoru v izdanem zborniku povzela dr. Mojca Fir, predsednica komisije za ocenjevanje inovacij, ki deluje v okviru Sekcije za kakovost in inovativnost.

Komisija je predloge ocenjevala glede na inventivno raven, gospodarske rezultate in napovedi ter trajnostni in okoljski vidik. Priznanja in diplome je nagrajencem predal predsednik zbornice Jože Colarič, šest najbolje uvrščenih inovacij pa bo GZDBK posredovala na izbor Gospodarske zbornice Slovenije, v okviru katerega se bodo inovatorji potegovali za najvišja priznanja v državi. Rezultati bodo znani 21. septembra.

Zlata priznanja so prejeli: Adria Dom (butični, mobilni in zložljivi šotori, namenjeni glampingu), Adria Mobil (Compact SLS – avtodom s spremenljivim bivalnim prostorom), Akrapovič (izpuh iz titana za motocikle), Farma GRS (razvoj nove sintezne poti in novih kristaliničnih oblik makrolidnega antibiotika; sinteza in nove kristalinične oblike zdravilne učinkovine iz skupine analgetikov), Hyb in IN.Medica (Freehand – naprava za uporabo v minimalno invazivni kirurgiji), Kolpa (razvoj postopka hladne polimerizacije Kerrock umivalnikov in kuhinjskih pomivalnikov), Krka (raztopina za kožni nanos za uporabo v veterinarski medicini; razvoj zdravilne učinkovine in njena uporaba v formulacijah s podaljšanim sproščanjem za zdravljenje shizofrenije in bipolarne motnje; trdna farmacevtska oblika s kombinacijo statina in dihidropiridinskega derivata za terapijo kardiovaskularnih obolenj) in TPV (implementiranje »lightweight« konstrukcijske rešitve s pomočjo korektivne metode končnih elementov pri razvoju nosilca bloka elektronskega sistema za nadzor stabilnosti; razvoj tankostenskega usmerjevalnika olja z implementacijo mehanskega oblikovnega spoja za povečanje trajno dinamične trdnosti).

Tokratni dan inovativnosti je GZDBK obogatila tudi z dopoldansko okroglo mizo na temo inoviranje in predstavitvijo vseh inovacij.

V priponki spodaj so rezultati ocenjevanja.

M. Ž.

nagrajene inovacije[.doc](40 kB)

Galerija

Komentarji (2)

8.6.2016Ocenikr en 
OK, butični šotor, namenjen glampingu, sprejmem. Tudi izgleda dobro. Zložljiv ? Tehnično da, praktično precej težko izvedljivo (vsaj brez nekaj konkretnih parov rok, orodja, da ne rečem dvigala). Mobilni ? Tehnično da, praktično pa potrebuješ tovornjak ... Šotor je očitno namenjen kampingom oz. podjetjem, ki ponujajo "glamping", zasebno bi težko pričakoval takšno zagretost, da se na kampiranje odpraviš z manjšim tovornjakom in nogometno ekipo za pomoč pri postavitvi/podiranju.
8.6.2016Ocenine levi ne desni 
touche...vendarle, vrzeli je treba zapolnit, kaj pa je sicer namen GZS ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava