kultura

VIDEO: SloFolk paradiral po Novem mestu

29.4.2016 | 15:00 | B. B.

Foto: SloFolk

Foto: SloFolk

Novo mesto - Danes se je s povorko preko Novega in Glavnega trga v Novem mestu pričel dvanajsti mednarodni folklorni festival SloFolk 2016. Na povorki so plesalci v sončnem vremenu prikazali le vzorček, kar bodo odplesali tudi na večernem koncertu ob 19. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.

Letos bo festival, potekal od 28. aprila do 3. maja v Novem mestu, v Artičah pri Brežicah ter v Šentvidu pri Stični. Festival pripravljajo in gostijo folklorne skupine FD Kres iz Novega mesta, FS KD Vidovo iz Šentvida pri Stični ter FS KUD Oton Župančič iz Artič. Na njem se bodo predstavile folklorne skupine iz Bosne in Hercegovine, Poljske in Romunije. Vsak dan bodo nastopile v drugem kraju na celovečernih koncertih s skupino gostiteljico, videli jih bomo lahko tudi drugod po Dolenjski in Posavju, v domovih za starejše občane, zdraviliščih in v nakupovalnih središčih.

S celovečernimi koncerti se bodo predstavili: v petek, 29. aprila, ob 19. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu, kjer bo tudi odprtje festivala, v soboto, 30. aprila, ob 19. uri v Kulturnem domu v Šentvidu pri Stični  in v ponedeljek, 3. maja, ob 19. uri Prosvetnem domu v Artičah.

V soboto, 30. aprila, bodo folkloristi preživeli v Šentvidu pri Stični. Pred nastopom bodo gostje nastopali in si ogledovali Ljubljano, Grosuplje, Jurčičevo domačijo na Muljavi in Višnjo Goro. V nedeljo bodo prosti, ogledali si bodo bližnje zanimivosti, zvečer pa jim bodo gostitelji pripravili piknik, kjer se bomo vse skupine družile z domačini na plesnih delavnicah.

V ponedeljek, 2. maja, bodo preživeli v Posavju. Paradirali bodo po okoliških krajih ter obiskali Čateške toplice ter nastopali v Domu starejših občanov v Impoljci in v Brežicah. Večerni nastop bo v prenovljeni dvorani Kulturnega doma v Artičah.

Vse skupine bodo v času festivala nastanjenih v vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu. Stroške festivala, prenočitev in prehrane gostujočih skupin krijejo domače folklorne skupine s pomočjo podpornikov in darovalcev, del denarja prispeva Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

SloFolk na ulicah Novega mesta

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava