FINI podelil lastne štipendije, tudi romskemu študentu

8.4.2016 | 09:10

Milena Tudja, predsednica društva Romano Veseli, študent Marko Stojanovič  in mag. Vera Smodej, dekanja FINI Novo mesto. (Foto: FINI)

Milena Tudja, predsednica društva Romano Veseli, študent Marko Stojanovič in mag. Vera Smodej, dekanja FINI Novo mesto. (Foto: FINI)

Novo mesto - Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto je zasebna fakulteta, ki se financira izključno s šolninami svojih študentov. Kljub temu so se v študijskem letu 2015/2016 odločili razpisati tri štipendije za brezplačni študij strojništva, namenjene etnični manjšini Romov, socialno ogroženim in perspektivnim kadrom.

Štipendijo, namenjena Romom, so podelili Marku Stojanoviču, so sporočili iz fakultete. Marko Stojanovič je študent prvega letnika visokošolskega strokovnega študijskega programa Inženiring in vozila 1. stopnje. Vključil se je v študijski proces in vse obveznosti uspešno opravlja. Zaposlen je v podjetju Arex d.o.o. v Šentjerneju. Pri pridobivanju štipendista je sodelovala Milena Tudja, predsednica Romskega društva Romano Veseli: “Ponosna sem, da se je Marko Stojanovič vključil v študij in hvaležna fakulteti, da mu je brezplačen študij omogočila. Želim si več takih priložnosti za pripadnike romske skupnosti.”

Dekanja mag. Vera Smodej je izpostavila naslednje razloge za podelitev štipendij: “Na fakulteti se zavedamo gospodarske krize, težav podjetij in posameznikov in s štipendiranjem želimo omogočiti posameznikom iz navedenih skupin študij, ki jim bo zagotovil perspektivo na področju zaposlovanja in nadaljnjega razvoja. Zaradi pomanjkanja tehničnih kadrov v Sloveniji je zaposljivost diplomantov fakultete tudi v času visoke stopnje brezposelnosti zagotovljena na številnih področjih. Prispevati želimo tudi k vključevanju Romov v izobraževanje. Predvsem na Dolenjskem in v Beli krajini je veliko težav, številni Romi so na robu družbe, imajo slabe bivalne in socialne razmere. Izobraževanje omogoča postati samostojen in odgovoren član družbe. Upamo, da bomo z razpisom štipendij spodbudili novo »dobro prakso« tudi drugih visokošolskih institucij, ki izvajajo deficitarne študijske programe, pa tudi podjetij in mogoče celo občin.”

M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava