Maja o svojem Dečku in hiši

19.10.2015 | 13:05

Maja Kastelic

Maja Kastelic

Slikanica Deček in hiša in Majin črni muc, ki nastopa v zgodbi. (Foto: I. Vidmar)

Slikanica Deček in hiša in Majin črni muc, ki nastopa v zgodbi. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Deček in hiša je slikanica trebanjske ilustratorke Maje Kastelic, na katero se kar lepijo nagrade. Z njo sta povezana priznanje in plaketa Hinka Smrekarja na bienalu slovenske grafike v letih 2012 in 2014, letos pozimi je bila na sejmu otroških knjig v Bologni, največji tovrstni prireditvi na svetu, med več kot tri tisoč ilustratorji z vsega sveta izbrana za razstavo in uvrščena v katalog 75 najboljših, pred dobrim tednom pa je bila slikanica Deček in hiša uvrščena med Bele vrane - izbor 200 najboljših otroških in mladinskih knjig iz vsega sveta, ki ga vsako leto pripravi münchenska Mednarodna mladinska knjižnica, kar je bilo odlično povabilo na Majino petkovo predstavitev svoje knjige v Novem mestu v atriju knjigarne Goga.

Deček in hiša je slikanica brez besed oziroma tako imenovana 'silent book'. Pri nas so tovrstne slikanice zelo redke, menda naj bi slovenske založbe do sedaj izdale le tri, ki so jih narisali slovenski avtorji. Maja v Dečku in hiši pripoveduje zgodbo o dečku, ki se po temni ulici odpravi v šolo, pred vrati ene od hiš opazi črnega muca in za njim stopi v notranjost hiše, mu sledi po hodniku, na stopnišče in v sobe, polne slik in knjig in naprej vse do vrha ...

V pogovoru z Veroniko Rot Gabrovec je Maja Kastelic z iskricami v očeh pripovedovala o nastajanju Dečka in hiše, o zahtevah urednikov, ki zaradi vzgojne neprimernosti niso dovolili, da bi deček splezal na streho, ki se jim je zdelo neprimerno, da lahko deklica sama hodi po tujih hišah, pa o miših, ki se pojavljajo na vsaki njeni sliki, o domačem gramofonu in slikah pomembnih slovenskih ilustratorjev, obešenih v ozadju na steni v njeni slikanici, o dilemi, ali gre lahko deček sam v šolo in o tem, kako lahko danes, oborožena z vsemi priznanji in nagradami bolj svobodno in sproščeno ustvarja.

I. V.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava