FOTO: 60 let osnovne šole Dragotin Kette

8.10.2015 | 14:05

Skozi zgodovino šole so učenci in učitelji popeljali z avtorskim muziklom Mi skozi čas. (Foto: M. Ž.)

Skozi zgodovino šole so učenci in učitelji popeljali z avtorskim muziklom Mi skozi čas. (Foto: M. Ž.)

Ravnateljica OŠ Dragotin Kette Vida Marolt

Ravnateljica OŠ Dragotin Kette Vida Marolt

Zbrani so slišali in tudi zapeli Kette rap.

Zbrani so slišali in tudi zapeli Kette rap.

Lions klub Novo mesto je OŠ Dragotin Kette ob njene jubileju podaril 1000 evrov.

Lions klub Novo mesto je OŠ Dragotin Kette ob njene jubileju podaril 1000 evrov.

Novo mesto - Z današnjo slavnostno prireditvijo je osnovna šola Dragotin Kette obeležila svojo 60-letnico delovanja. Učenci in učitelji šole so pripravili prisrčen program, vse je navdušil avtorski muzikal šole Mi skozi čas, ki je zbrane spomnil na pomembne dogodke in dosežke učencev od leta 1955 do danes.

»Naša pot se je začela 5. oktobra leta 1955. Seveda ni bila vedno samo lahka. Za začetke, ki so pripeljali do današnje prostorne in sodobno opremljene šole, gre velika zahvala prvi ravnateljici Slavki Keglovič ter njeni ekipi sodelavk in sodelavcev, ki so zaorali ledino izobraževanja oseb s posebnimi potrebami na Dolenjskem. V za šolo neprimernih prostorih v Dijaškem domu v Šmihelu so začeli izobraževati 11 otrok v prvem razredu. Vztrajnost, trma in predvsem srčnost vseh, ki so bili povezani z našimi otroki, je izobraževanje otrok s posebnimi potrebami dvigovalo na vedno višjo raven. Današnja stavba, ki smo jo dobili pred skoraj 40 leti in jo pet let kasneje poimenovali po pesniku in pisatelju Dragotinu Ketteju, je dovolj velika in sodobno opremljena. Potreba pa bi bila prenove, da bi bila tudi energetsko bolj varčna. Vendar pa za uspešno delo niso pomembni samo dobri materialni pogoji. Najpomembnejši so ljudje. Ves čas se trudimo, da naša šola otrokom ne ponuja samo znanja, ampak tudi toplino in predvsem življenjske izkušnje,« je v svojem nagovoru med drugim poudarila ravnateljica šole Vida Marolt.

Zbrane sta nagovorila tudi direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Gregor Mohorčič in novomeški župan Gregor Macedoni, ki je, kot je dejal, ponosen na številne uspehe in vidne rezultate šole v teh šestih desetletjih, saj je delo z učenci s posebnimi potrebami specifično in terja veliko več veščin in sposobnosti in predvsem ljubezni za opravljanje tovrstnega poklica. »V današnjem svetu so socialne veščine in čustvena inteligenca dragocene, predvsem pa redke vrednote sodobne družbe. Zato naša skupnost potrebuje znanje in veščine strokovnega kadra, ki je na vaši šoli. Predano delo na strokovni ravni nudi podporo otrokom in staršem, hkrati pa omogoča, da premagujemo predsodke, stereotipe ali različnosti in skrbimo, da ne bi bilo v naši družbi socialno izključenih in izoliranih tako otrok kot odraslih,« je dejal.

Ob tej priložnosti se je šola zahvalila tudi nekaterim zaposlenim, bivšim ravnateljicam ter njihovima zvestima podpornikoma, Lions klubu Novo mesto in tovarni zdravil Krka, sama pa prejela priznanje občine iz rok župana. Kot se za takšno praznovanje spodobi, so za prireditev, ki jo je vodil Robert Erjavec, razrezali tudi slastno torto.

M. Ž.

Galerija

Komentarji (1)

8.10.2015Ocenijagoda 
Bravo, otroci, bravo, učiteljice in bravo, ravnateljice...čestitam in vse dobro vam želim.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava