posavje

Foto: Tehnogenij letos z rekordno udeležbo

4.10.2015 | 17:30 | R. Ž., A. K.

Foto: R. Ž.

Foto: R. Ž.

Krško - V prostorih krške GEN energije v Vrbini je omenjena družba s Šolskim centrom Krško- Sevnica včeraj pripravila že peto prireditev Tehnogenij. Deževno vreme, zaradi katerega so morali dogajanje, ki je bilo načrtovano pred poslovno stavbo GEN energije v Vrbini prestaviti v prostore podjetja, ni odvrnilo obiskovalcev in razstavljalcev, saj se jih tokrat zbralo rekordno število. Po podatkih organizatorjev si je tehnične inovacije osnovnošolcev, srednješolcev, študentov in profesorjev ogledalo okoli 300 obiskovalcev.

Rekordno je bilo tudi število udeležencev, ki so postavili na ogled svoje stvaritve. Tehnogenij je tako prerasel v največjo tovrstno prireditev v Posavju, namenjeno ljubiteljem tehnike in tehničnih ved.

V okviru dogodka so dijaki in mentorji Šolskega centra Krško-Sevnica pripravili predstavitve zanimivih projektov in izdelkov, ki so jih skupaj razvili. Zvrstile pa so se tudi različne naravoslovne delavnice v izvedbi učiteljev osnovnih šol iz Krškega, Boštanja, Sevnice, Tržišča in Šentjerneja ter njihovih učencev, prvič pa so se na Tehnogeniju predstavile tudi tri fakultete Univerze v Mariboru.

Na letošnji prireditvi so trije profesorji iz Šolskega centra Krško-Sevnica, Matjaž Cerar, Branko Kastelic in Jože Požun, predstavili svoj model hidroelektrarne na spodnji Savi, izdelan ponačrtih HE Arto-Blanca. Interaktivni model HE na spodnji Savi, ki je na ogled v Svetu energije, je bil narejen z namenom, da si bo lahko  zainteresirana javnost ob njegovem ogledu razširila ali poglobila svoje znanje o energetiki. Profesorji so za svoje delo porabili okoli 800 ur.

Ob tem so si udeleženci Tehnogenija lahko ogledali vrsto atraktivnih izdelkov, inovacij in predstavitev: študentsko formulo, sončni kuhalnik, elastomobil, poseben mikroskop in druge. Udeležili pa so se lahko tudi naravoslovnih delavnic, na katerih sta učiteljici Urška Erjavšek in Helena Drakulič iz Osnovne šole Jurij Dalmatin skupaj z učenci izvajali kemijski šov, osnovnošolci iz Boštanja so pod vodstvom učiteljice Katje Krnc in učitelja Andreja Kozinca predstavili elastomobile in Lego robote, učenci OŠ Šentjernej so navduševali z verižno reakcijo, osnovnošolci OŠ Sava Kladnika iz Sevnice pa so pod vodstvom učitelja Janeza Virtiča predstavili tehnične dosežke iz šolske delavnice, elastomobile in druge atrakcije, osnovnošolci OŠ Tržišče so predstavili zanimiv mikroskop, ki so ga sami izdelali. Dijaki Tehnične šole iz Siska iz sosednje Hrvaške so prikazali izdelavo rimske oljne svetilke, bivši dijak šolskega centra Uroš Grivc pa je skupaj s svojo študentsko skupino s Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru predstavil čisto pravo formulo.

K sodelovanju so organizatorji že tretjič povabili tudi posavska tehnična društva, ki so na prireditvi predstavili svoja področja delovanja in ustvarjanja, prvič letos pa so se predstavile kar tri fakultete, in sicer poleg Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru še Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru in Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru.

‹ nazaj

Galerija (32)

TEHNOGENIJI KRSKO 10, TEHNOGENIJI_KRSKO_10
TEHNOGENIJI KRSKO 11, TEHNOGENIJI_KRSKO_11
TEHNOGENIJI KRSKO 12, TEHNOGENIJI_KRSKO_12
TEHNOGENIJI KRSKO 13, TEHNOGENIJI_KRSKO_13
TEHNOGENIJI KRSKO 14, TEHNOGENIJI_KRSKO_14
TEHNOGENIJI KRSKO 15, TEHNOGENIJI_KRSKO_15
TEHNOGENIJI KRSKO 16, TEHNOGENIJI_KRSKO_16
TEHNOGENIJI KRSKO 17, TEHNOGENIJI_KRSKO_17
TEHNOGENIJI KRSKO 18, TEHNOGENIJI_KRSKO_18
TEHNOGENIJI KRSKO 19, TEHNOGENIJI_KRSKO_19
TEHNOGENIJI KRSKO 2, TEHNOGENIJI_KRSKO_2
TEHNOGENIJI KRSKO 20, TEHNOGENIJI_KRSKO_20
TEHNOGENIJI KRSKO 21, TEHNOGENIJI_KRSKO_21
TEHNOGENIJI KRSKO 22, TEHNOGENIJI_KRSKO_22
TEHNOGENIJI KRSKO 23, TEHNOGENIJI_KRSKO_23
TEHNOGENIJI KRSKO 24, TEHNOGENIJI_KRSKO_24
TEHNOGENIJI KRSKO 25, TEHNOGENIJI_KRSKO_25
TEHNOGENIJI KRSKO 26, TEHNOGENIJI_KRSKO_26
TEHNOGENIJI KRSKO 27, TEHNOGENIJI_KRSKO_27
TEHNOGENIJI KRSKO 28, TEHNOGENIJI_KRSKO_28
TEHNOGENIJI KRSKO 29, TEHNOGENIJI_KRSKO_29
TEHNOGENIJI KRSKO 3, TEHNOGENIJI_KRSKO_3
TEHNOGENIJI KRSKO 30, TEHNOGENIJI_KRSKO_30
TEHNOGENIJI KRSKO 31, TEHNOGENIJI_KRSKO_31
TEHNOGENIJI KRSKO 32, TEHNOGENIJI_KRSKO_32
TEHNOGENIJI KRSKO 4, TEHNOGENIJI_KRSKO_4
TEHNOGENIJI KRSKO 5, TEHNOGENIJI_KRSKO_5
TEHNOGENIJI KRSKO 6, TEHNOGENIJI_KRSKO_6
TEHNOGENIJI KRSKO 7, TEHNOGENIJI_KRSKO_7
TEHNOGENIJI KRSKO 8, TEHNOGENIJI_KRSKO_8
TEHNOGENIJI KRSKO 9, TEHNOGENIJI_KRSKO_9
TEHNOGENIJI KRSKO

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava