V Prilozju prva državna geodetska točka 0. reda

12.9.2015 | 10:30

V Prilozju prva državna geodetska točka 0. reda
V Prilozju prva državna geodetska točka 0. reda
V Prilozju prva državna geodetska točka 0. reda

Prilozje - Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, generalni direktor Geodetske uprave RS Anton Kupic in direktor Urada za geodezijo na Geodetski upravi RS Jurij Režek so včeraj na športnem letališču v Prilozju v metliški občini slovesno predali namenu prvo delujočo državno geodetsko točko kombinirane geodetske mreže Slovenije. Kombinirana geodetska mreža bo poleg te točke vsebovala še pet podobnih točk, ki bodo enakomerno razporejene po celotnem ozemlju naše države, med seboj pa bodo oddaljene približno 100 kilometrov. Ostale točke bodo na Arehu na Pohorju, v Kogu v Prlekiji, v Koradi v Goriških Brdih, v Šentvidu pri Stični in v Kopru.

Glede na to, da so bili sistemi geodetskih mrež doslej označeni kot 1., 2., 3. red in tako naprej, točke na naštetih lokacijah pa predstavljajo najbolj kakovostne državne geodetske točke, so jih poimenovali kot mrežo 0. reda in so pomemben del državnega prostorskega koordinatnega sistema. Visoka natančnost meritev na točkah te mreže omogoča spremljanje geodinamičnih premikov in sprememb v razporeditvi zemeljskih mas.

Postavitev točke v Prilozju in ostalih petih točk kombinirane geodetske mreže 0. reda je mejnik pri vzpostavljanju povsem novega reda državnih geodetskih točk, ki predstavljajo hrbtenico novega državnega koordinatnega sistema, skladnega s skupnim Evropskim koordinatnim sistemom. Mreža je bila vzpostavljena v okviru projekta posodobitve prostorske podatkovne infrastrukture za zmanjšanje tveganj in posledic poplav.

Poleg Majcnove, Kupica in Režka so prisotne pozdravili tudi metliška podžupanja Anica Kopinič in predsednik Dolenjskega geodetskega društva Boštjan Pucelj. Klemen Medved pa je pripravil strokovno predavanje o postopku določitve in postavitve prve državne geodetske točke 0. reda.

Besedilo in fotografije: M. B.-J.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava