dolenjska

Sabina kot ambasadorka o pomenu zaščite pred soncem

8.6.2015 | 18:15 | STA, M. M.

Sabina Gosenca (Vir fotografije: FB stran Eucerina)

Sabina Gosenca (Vir fotografije: FB stran Eucerina)

Ljubljana, Novo mesto - S Srečanjem pod senčnikom se je v botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani danes začel projekt Dnevi zaščite pred soncem, ki ga organizira Združenje slovenskih dermatovenerologov. S projektom želijo v združenju opozoriti, kako pomembno je zavedanje nevarnosti prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom in zaščite pred njimi z različnimi sredstvi.

Po besedah dermatologa Boruta Žgavca sončni žarki na naši koži povzročijo poškodbe. Čeprav lahko koža te poškodbe v neki meri odpravlja, pa ne prenese prevelikega odmerka sončnih žarkov, ki ga dobimo s sončenjem ali pri aktivnostih na prostem, ko se ne zaščitimo dovolj. "Če se bomo samo tema dvema dejavnikoma v življenju izognili, bo to že kar velik uspeh," je dejal Žgavec. Na ozaveščanje o pomenu zaščite pred soncem moramo biti po njegovem mnenju še posebej pozorni pri mladih, ki jih različni trendi spodbujajo k namernemu izpostavljanju sončnim žarkom.

Dermatologinja Nataša Grebenšek je opozorila, da varno sončenje ne obstaja, prav tako pa tudi varna porjavelost, ki jo po prepričanju nekaterih pridobimo v solariju. Izpostavila je, da se nevarnosti sonca premalo zavedamo pri vsakodnevnih opravilih. Po njenih besedah je pomembno, da se naučimo varnega obnašanja na soncu, torej da izberemo prave ure za aktivnosti na prostem. Na prvem mestu mora sicer biti zaščita s pokrivali in oblačili, kreme pa naj služijo šele kot dodatna zaščita.

Dermatologinja Mateja Starbek Zorko je glede znamenj, za katere sumimo, da so rakava, dejala, da načeloma ni pomembno, ali je to znamenje prisotno že od prej ali nastaja na novo. Pomembno je, kako je videti in kako se spreminja - ali gre za spremembo v tednih, mesecih ali letih. Pozorni moramo biti tudi na barvo; najbolj tvegana so znamenja črne, temno rjave, modrikaste ali sivkaste barve. Dodala je še, da koža zadostno količino vitamina D dobi že s pet- do desetminutnim zmernim izpostavljanjem soncu dnevno, zato je strah pred pomanjkanjem tega vitamina odveč.

Mojca Dobrovoljc iz podjetja Eucerin, ki soorganizira projekt, je izpostavila pomen zadostnega nanosa zaščitnih preparatov na kožo. Koliko časa smo lahko na soncu brez škodljvih opeklin, po njenih besedah ugotovimo tako, da zaščitni faktor preparata pomnožimo s stopnjo koži lastne zaščite, ki pa je pri vsakem drugačna.

Ambasadorka projekta, Novomeščanka Sabina Gosenca, ki so ji pri 25 letih s hrbta uspešno odstranili maligni melanom, je poudarila, da njena izkušnja dokazuje, da lahko tudi osebe s temnejšo poltjo zbolijo za kožnim rakom. Po bolezenski izkušnji je svoje navade glede izpostavljanja soncu korenito spremenila, kljub temu pa ni šla v skrajnost, kar bi pomenilo pretirano skrivanje pred soncem.

Srečanja pod senčnikom bodo pripravili še v štirih slovenskih krajih. Združenje projekt izvaja v okviru dneva zaščite pred soncem, ki ga obeležujemo 15. junija.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava