Predsednik Pahor na Rastoči knjigi v mirnopeški šoli

8.5.2015 | 10:50

Slavnostni govornik včerajšnje slovesnosti Borut Pahor je prisrčno pozdravil učence in zbrane v avli šole. (Foto: M. Ž.)

Slavnostni govornik včerajšnje slovesnosti Borut Pahor je prisrčno pozdravil učence in zbrane v avli šole. (Foto: M. Ž.)

Predsednik Pahor na Rastoči knjigi v mirnopeški šoli
Predsednik Pahor na Rastoči knjigi v mirnopeški šoli
Predsednik Pahor na Rastoči knjigi v mirnopeški šoli
Predsednik Pahor na Rastoči knjigi v mirnopeški šoli

Mirna Peč - Mirnopeška osnovna šola Toneta Pavčka se je z včerajšnjo slovesnostjo pridružila družini Rastoče knjige. Pri tem jo je na pot pospremil slovenski predsednik Borut Pahor, ki je v svojem slavnostnem nagovoru dejal, da mu je v veliko veselje, da je znova povabljen na prireditev, ki spominja, da smo Slovenci predvsem narod kulture.

»Leta 2000 je bilo ustanovljeni Društvo Rastoča knjiga z namenom, da stalno spominja, da je beseda in knjiga osnova slovenskega žitja in bitja. Prvo knjigo v slovenskem jeziku smo dobili 450 let in prvi prevod svetega pisma 400 let pred svojo državo. Dolgo časa naš narod ni imel svoje lastne države, ni imel svoje vojske, ni imel svoje plemstva, imel pa je literaturo, knjige, šolstvo, skratka kulturo. Smo ena od redkih, morda celo edina država, ki je do svoje države prišla s kulturo. Nenazadnje je Društvo slovenskih pisateljev je v 80-letih kot znanilec slovenske politične pomladi pripravilo osnutek nove slovenske ustave. Namen društva je prav to, da bo v vsakem lokalnem okolju, predvsem preko šol skušala najti posameznike, ki s knjigo, s pisano besedo prispevajo k razvoju svojega okolja, lokalnega in širšega,« je poudaril in ob tem izpostavil pomen slovenskega pesnika Toneta Pavčka, po katerem se šola imenuje in je tudi avtor pesmi Rastoča knjiga.

Številne zbrane v avli šole, med katerimi sta bila tudi idejni oče projekta Rastoča knjiga dr. Janez Gabrijelčič in Pavčkova soproga Marija, so nagovorili še domači župan Andrej Kastelic, akademik dr. Boštjan Žekš, predsednik Društva Rastoča knjiga, in ravnatelj šole Danijel Brezovar. Slednji je dejal, da želijo nadaljevati in nadgrajevati poslanstvo Rastoče knjige in prispevati svoj delež pri ohranjanju in širjenju duhovnega bogastva, ki izhaja iz mirnopeškega okolja. S pridružitvijo projektu nadaljujejo šolski projekt znani Mirnopečani.

»Veliko Mirnopečanov je napisalo knjige in s tem prispevalo k slovenski kulturni biti. V šoli iščemo in zbiramo njihove knjige, dopolnjujemo pregled piscev, umetnikov, ustvarjalcev in drugih pomembnih Mirnopečanov. Prav tako v šoli že vrsto let izvajamo različne projekte, ki se zaključujejo v obliki katalogov, zbornikov in drugih publikacij, ki predstavljajo svojevrstno Rastočo knjigo naše šole. V šoli se zavedamo pomena knjige in branja, ustvarjanja in povezovanja preteklosti s prihodnostjo, zato pri naših učencih spodbujamo zavest, da ima vsaka sedanjost svojo preteklost in prihodnost,« je med drugim povedal.

Lepo prireditev so z nastopom obogatili učenci šole.

M. Ž.

Galerija

Komentarji (2)

9.5.2015 4   (5)   (1)   OceniSlovenec 
Ja zanimivo je, da je v mirnopeški šoli ideja komunizma še tako močna, ta občutek sem dobil, ko sem stopil v šolo in najprej videl sliko narodnega heroja. Kot bi prišel v šolo pred štiridesetimi leti.
9.5.2015–14   (4)   (18)   OceniDanijel Brezovar 
Spoštovani Slovenec! Ko vstopite v našo šolo ne morete najprej videti slike narodnega heroja. Najprej vidite lep, svetel prostor, avlo s stopnicami, skozi šipe pa se vidi v ozadju gozd. V avli so likovni izdelki otrok, od 7. 5. 2015 dalje tudi vitrina rastoče knjige s panojem, na katerem so teksti o rastoči knjigi, fotografije Toneta Pavčka, dr. Janeza Gabrijelčiča in deklice z rastočo knjigo ter znak šole. V avli so tudi stare šolske klopi iz podružnične šole Globodo ter tabla in kateder. Na šipah knjižnice, ki gledajo v avlo, je velik napis:" Če ne bomo brali, nas bo pobralo." Avtor tega teksta je Tone Pavček. Do fotografije narodnega heroja Ivana Kovačiča Efenke, ki ga omenjate, lahko pridete šele po daljši poti. Nahaja se v hodniku, kjer so razstavljene tudi fotografije članov našega fotokrožka. Ob fotografiji narodnega heroja je napis, ki pojasnjuje, da se je v obdobju od 1968 do 1991 po njem imenovala naša šola in kratka informacija o njegovi vlogi v NOB. Kakšne sklepe delajo posamezniki, ki to sliko vidijo in preberejo tekst, ni odvisno od nas, ampak od njih samih. Fotografija, ki jo omenjate visi tam v kontekstu zgodovine, ki je, kakršna je.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava