Predsednik Borut Pahor častni pokrovitelj 26. extempora

25.4.2015 | 11:15

Predsednik Borut Pahor s kostanjeviškimi gostitelji: županom Ladkom Petretičem, ravnateljico Melito Skušek (druga z leve) in direktorico občinske uprave Judito Lajkovič (levo). (Foto: M. L.)

Predsednik Borut Pahor s kostanjeviškimi gostitelji: županom Ladkom Petretičem, ravnateljico Melito Skušek (druga z leve) in direktorico občinske uprave Judito Lajkovič (levo). (Foto: M. L.)

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Kostanjevica na Krki - Včeraj so v Kostanjevici na Krki pripravili zaključno prireditev 26. otroškega likovnega extempora, ki so jo združili z osrednjo občinsko proslavo ob dnevu boja proti okupatorju in z dnevom tukajšnje osnovne šole Jožeta Gorjupa.

Prireditev so začeli ped Lamutovim likovnim salonom Galerije Božidar Jakac. Ravnateljica šole Melita Skušek je v nagovoru povedala, da so v šoli že ves mesec izvajali projekt z naslovom »Pod skupnim dežnikom«.

»Ob tem smo se naslonili na akcijo Evropske komisije, ki je leto 2015 poimenovalo kot evropsko leto za razvoj s sloganom Naš svet, naše dostojanstvo, naša prihodnost. To pa je tudi priložnost, da smo ves mesec izpostavljali vrednote, kot so solidarnost, odgovornost in soodvisnost. Pomembno se nam zdi otroke spodbujati k solidarnosti na vseh ravneh, tako med sošolci kot v lokalnem in širšem okolju,« je poudarila ravnateljica.

Tudi župan Ladko Petretič je rekel, da moramo ob prihajajočih državnih praznikih, ko so se tudi učenci zbrali pod velikim skupnim dežnikom, govoriti o tem, kako pomembni smo drug za drugega, koliko se lahko drug od drugega naučimo in kako neizčrpen vir moči in energije za prihodnost smo lahko takrat, ko delujemo enotno.

Častni pokrovitelj letošnjega extempora je bil predsednik države Borut Pahor. Rekel je, da so za letošnji extempore izbrali zelo dober simbol – dežnik. Biti pod skupnim dežnikom namreč sporoča željo po enotnosti in poziv k sodelovanju.

"V prelomnih trenutkih smo bili Slovenci ambiciozni, pogumni, imeli smo vizijo, stopili smo skupaj. In ko smo to jasno vizijo prepoznali, smo bili sposobni premagati vse razlike med nami. Takrat je bil ta majhen narod velik," je dejal predsednik.

Moči je treba po njegovih besedah strniti tudi zaradi mladih, kajti starejši so mladim vzor tudi v tem, kako enotni so.

Udeleženci so odšli od Lamutovega likovnega salona v spremstvu Pihalnega orkestra Kostanjevica na Krki na prireditveni prostor na otoku, kjer so nastopili učenci osnovne šole in pri tem v središče dogajanja proslavili dežnik ter povezovanje in druženje, ki ju lahko simbolizira dežnik. Prireditev so zaključili v šoli in na dvorišču pred njo. Predsednik Pahor si je v spremstvu ravnateljice Skuškove in župana Petretiča ogledal v šoli bogato galerijo Jožeta Gorjupa.

M. L.

Galerija

Komentarji (1)

29.4.2015Ocenikmet 
temu manekenu ne bi dal nobenega pokroviteljstva! Ker je od njega eno samo bluzenje! In tako še danes obstaja ansambel Kameleoni!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava