Branje in učenje na zabaven način

14.4.2015 | 09:10

Branje in učenje na zabaven način
Branje in učenje na zabaven način

Novo mesto - Na Ekonomski šoli Novo mesto je vsako leto za vsak oddelek organiziran projektni teden Branje in učenje učenja. To so dnevi, ki jih dijaki doživimo drugače kot navaden pouk. Tako smo prejšnji teden v projektu sodelovali tudi dijaki 1. c ter 1. d, smeri medijski tehnik.

Tema celotnega projekta je bil roman pisateljice Suzane Tratnik, Ime mi je Damjan. Projekt je namenjen temu, da v vseh dijakih spodbudi bralne sposobnosti, ustvarjanje in domišljijo.

Prvi dan nam je zabavni mladinski pisatelj ter ultramaratonec Žiga X Gombač predstavil svoje življenje in delo. Sporočil nam je, da moramo garati za svoje cilje in ne smemo obupati. Pot v domišljijo in drugačno razmišljanje nam je pokazal zanimiv predavatelj iz zdravstvenega doma Dejan Sotirov. Dal nam je ogromno odgovorov na naša najgloblja vprašanja, ki smo mu jih zastavljali anonimno. Skupaj smo se lahko pogovorili o čisto vseh temah, od osebnih težav do družabnega življenja. Na zelo zabaven način nam je omogočil sproščene pogovore o za nas zanimivih temah, tudi o spolnosti. Njegovo predavanje je bilo tako zanimivo in navdihujoče, da je trajalo dve uri dlje, kot je bilo prvotno načrtovano. Zato smo imeli pri angleščini manj ur za delo, vendar smo vseeno uspeli narediti vse. Na temo romana Ime mi je Damjan smo sestavljali misli in pesmi v angleškem jeziku. Ves projekt je od nas zahteval širše razmišljanje in poglobitev v čustva. Pogovarjali smo se o drugačnosti, predsodkih in odnosih med prijatelji, sorodniki ter partnerji. Vse to smo spoznali v romanu, ki nam je dal spodbudo za pogovore in ustvarjanje. Lahko smo spoznali, kaj si želimo in kako se obnašamo. Pri slovenščini smo sestavljali umetnostna besedila, kot so pesmi, pisma, scenariji… Ustvarjalni smo bili tudi pri urah grafičnega oblikovanja, pri katerih smo morali s pasteli risati in oblikovati ilustracije različnih odlomkov iz knjige. Risali nismo le pri grafičnem oblikovanju, ampak tudi pri nemščini. Na plakate smo upodobili neobičajne poklice žensk in moških. Zanimivo je bilo narisati žensko v mehanični delavnici in moškega med otroki v vrtcu. Lahko vam povem, da je bila za spremembo tudi matematika zanimiva in zabavna. V računalniških učilnicah smo spoznavali nov matematični program Graph in se učili risanja funkcij.

Za zaključek celotnega projekta smo pripravili razstavo in prireditev. Sodelovali smo čisto vsi dijaki. Imeli smo porazdeljena dela in odgovorno predstavili svoj projekt drugim dijakom. Razstavili smo najboljše in izvirne izdelke. Lahko smo veseli, da ima naša šola zanimiv program, ki nas brez slabe volje spodbuja tudi pri pouku in učenju.

Loti Kavšek, 1. c, EŠ Novo mesto,
foto: Špela Skubic in Nika Kovačič

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava