kultura

Pavčkove vitice mlade spodbujajo k pesnjenju

22.10.2014 | 10:35 | Besedilo in foto: L. Markelj

Izbrani nagrajenci.

Izbrani nagrajenci.

Mirna Peč - Včeraj popoldne so v OŠ Toneta Pavčka pripravili zaključno prireditev 1. literarnega natečaja Pavčkove vitice 2014. Gre za natečaj poezije za osnovnošolce z Dolenjske, Bele krajine in Posavja. »Ker bomo tako na trajen in spoštljiv način ohranjali spomin na našega velikega rojaka, po katerem ima šola tudi ime, in hkrati spodbujali mlade k pesniškemu ustvarjanju,« je povedal ravnatelj šole Danijel Brezovar.

Pavčkove vitice mlade spodbujajo k pesnjenju

Odziv na razpis, katerega rdeča nit je bila predvsem Pavčkova pesem Popotnik, je bil nad pričakovanji. S 128 pesmimi je sodelovalo 95 učencev iz 15 osnovnih šol (poleg OŠ Toneta Pavčka še Bršljin, Brusnice, Veliki Gaber, Trebnje, Šentjernej, Metlika, Krmelj, trebanjska podružnična šola Dobrnič, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, OŠ Frana Metelka Škocjan, OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert, ter novomeške šole: OŠ Center, njena podružnica Mali Slatnik in OŠ Grm) .

Člani ocenjevalne komisije: Martina Kramar, Milan Markelj in Mojca Žefran – slednja je tudi vodja projekta - ki so pesmi pregledali in izbrali nagrajence, so bili nad poezijo mladih navdušeni. »Pesmi izražajo bogato pesniško znanje. Iz prispelega gradiva je čutiti ljubezen do poezije in pesniškega ustvarjanja. Mladi pesniki so snov za svoje pisanje črpali iz vsakdanjega življenja, spet drugi so se podali v svet domišljije, nekateri so iskali besede in z njimi tkali drzne verze. V svojem pisanju so se mnogi približali načinu Pavčkovega pesnjenja, številni pa so ubrali popolnoma svojo pot,« so dejali v sklepni besedi. Komisija je ocenjevala izvirnost, slogovno in oblikovno dodelanost, metaforičnost in jezikovno bogatost prispelih literarnih del. Iz vsake starostne kategorije so izbrali tri najboljša dela.

Šolski pevski zbor.

Šolski pevski zbor.

Nagrajenci 1. natečaja Pavčkove vitice so: Ema Erna Weber iz 2. a OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert, Alina Polovič iz 3. a OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, Alina Gričar iz 3. r. OŠ Trebnje, Neža Taufer iz 4. a OŠ Center, Tia Vidmar iz 6.r. OŠ Krmelj, Tia Globokar iz 5. r. OŠ Toneta Pavčka, Karin Florjančič iz 9.r. OŠ Bršljin, Marjeta Povše iz 8.r. OŠ Frana Metelka Škocjan in Maja Kernc iz 7. r. OŠ Toneta Pavčka.

Na lepo zasnovani prireditvi z domiselno sceno na temo Pavčkovih vitic so kulturni program prispevali učenci šole ter šolski pevski zbor. Ta je seveda prepeval tudi uglasbene Pavčkove pesmi. Devetim najboljšim mladim literatom, katerih pesmi so obiskovalci lahko slišali, so podelili priznanja in nagrade – to je bila ena od Pavčkovih knjig.

Ravnatelj Danijel Brezovar, ki se je za sodelovanje zahvalil tako vsem mentorjem, ki spodbujajo svoje učence k pisanju poezije, kot mladim pesnikom ter članom komisije, je že povabil na 2. literarni natečaj Pavčkove vitice, ki ga bodo objavili spomladi prihodnje leto, tema pa bo ljubezen.

Ob 1. literarnem natečaju je OŠ Toneta Pavčka ob pomoči občine Mirna Peč izdala tudi zbornik Pavčkove vitice 2014: Popotnik, ki ga je uredila Mojca Žefran, oblikoval pa Klemen Kramar. V njem so objavljene prav vse pesmi, prispele na natečaj. Ilustracije je prispeval Luka Rozman, učenec 8. r. domače šole.

‹ nazaj

Galerija (41)

VITICE01
VITICE02
VITICE03
VITICE04
VITICE05
VITICE06
VITICE07
VITICE08
VITICE09
VITICE10
VITICE11
VITICE12
VITICE13
VITICE14
VITICE15
VITICE16
VITICE17
VITICE18
VITICE19
VITICE20
VITICE21
VITICE22
@@@VITICE23
VITICE24
VITICE25
VITICE26
VITICE27
VITICE28
VITICE29
VITICE30
VITICE31
VITICE32
VITICE33
VITICE34
VITICE35
VITICE36
VITICE37
VITICE38
VITICE39
VITICE40
VITICE41

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava