gospodarstvo

Begrad: Za stečaj krivo prejšnje vodstvo, ki je prikrivalo podatke

18.9.2014 | 11:35 | B. B.

Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Novo mesto - Kot smo poročali, je okrožno sodišče v Novem mestu včeraj izdalo sklep o začetku stečajnega postopka v družbi Begrad d.d.. Za stečajnega upravitelja je bil imenovan Štefan Veren. S stečajem Begrada so se strinjali vsi deležniki, med drugim tudi 26 zaposlenih, lastniki in nadzorni svet, ki je sprejel predlog uprave za stečaj, so danes sporočili iz novomeške gradbene družbe.

Z novo imenovano upravo in nadzornim svetom je bil pretekli mesec lastnikom končno omogočen jasen vpogled v poslovno in finančno stanje družbe. Na podlagi tega pregleda, je uprava ugotovila, da družbe ni mogoče finančno prestrukturirati do te mere, da bi znova postala plačilno sposobna, sporočajo iz Begrada.

»Po pregledu stanja družbe smo ugotovili, da ne obstaja najmanj 50-odst. verjetnost, da bo finančno prestrukturirati družbo uspešno do te mere, da bi znova postala kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna. Na podlagi ugotovljenega sem podal tudi predlog za začetek stečajnega postopka, s katerim so se strinjali delavci, lastniki in nadzorni svet«, je povedal član Begradove uprave Igor Vesel.

»Razlogi, ki so družbo pripeljali v takšno stanje, so pretekle neučinkovite vodstvene strukture, ki lastnikom in upnikom niso omogočale jasnega vpogleda v podjetje, s katerim bi lahko pravočasno pričeli s sanacijo. Ključne težave družbe so bili tudi likvidnostni izpadi na nekaterih projektih zaradi neplačil investitorjev, izgube na nekaterih projektih kot posledica hudega konkurenčnega boja za pridobitev poslov, splošna recesija na področju gradbeništva ter sprememba pogojev na področju pridobivanja garancij, kar je povzročilo še dodatne likvidnostne odlive iz družbe,« pravi tiskovni predstavnik Begrada Hugo Bosio ml.

»Dejstvo, da je stečaj pričet, nakazuje, da je bil lastniški strukturi le omogočen jasen vpogled v poslovanje, hkrati pa želimo skozi stečajni postopek ohraniti zdrava jedra poslovne skupine do največje možne mere in za njih zagotoviti zdrave pogoje za poslovanje. Tovrstni ukrepi so potrebni ob zavedanju, da je za uspešno poslovanje potrebno optimizirati tudi korporativno strukturo«, je povedal večinski lastnik Igor Lempl.

Delavci družbe, ki so bili v pričetek stečajnega procesa vključeni, so preko Elvisa Kocjana, predstavnika delavcev in podpredsednika nadzornega sveta, sporočili, da se s tečajem sicer strinjajo, a so ob tem tudi zelo razočarani.

»Delavci stečaja nismo sprejeli zlahka in smo zelo razočarani, saj smo upali, da bo družbo lastnikom in upravi uspelo sanirati. Na koncu je bilo žal ugotovljeno, da je stečaj najbolj učinkovita rešitev za poplačilo dolgov, s katero smo se tudi strinjali, med drugim zato, da čim prej uredimo še izplačilo zapadlih plač za mesec avgust in september«, je še dodal Elvis Kocjan.

‹ nazaj

Komentarji (6)

18.9.2014Ocenipolitik 
Nihče ni kriv za propad ogromno podjetij v Sloveniji. Ups !! Kaj pa če so krivi delavci, ker so pridno delali?
20.9.2014OceniJoc 
Za poslovanje in tudi za stečaj podjetja je vedno krivo vodstvo. Lastniki in delavci tudi, če so istočasno tudi vodstvo. Seveda so izjeme, zaradi višje sile (npr. potres ali vlada). In dokler direktorji ne bodo odgovarjali s premoženjem celotne družine za svoje odločitve, se stanje ne more bistveno popraviti. Če te po žepu tolčejo, najbolj boli in boš krepko pazil kaj in kako delaš.
20.9.2014Ocenikmet 
Joc ma kako vodstvo. Do sedaj še nihče odgovarjal in tudi ne bo ker ni nihče nič kriv. Plačajo pa delavci z izgubo službe. Lahko smo zadovoljni če dobimo plačo globoko pod Slovenskim povprečjem - minimalce . Bravo vodilni. Ne moreš verjet kaki strokovnjaki.
20.9.2014OceniLuther 
To "vodstvo pa sedaj pridno sesa davkoplačevalski denar iz naslova prostega delovnega mesta na investicijah na splošni bolnišnici novo mesto...Pošteno, kanede?
21.9.2014Ocenizabit kmet 
Tako je Luther zato gre cela Slovenija v PM.
23.9.2014OceniHlapec Jernej 
To vodstvo je delavcem dve leti nezakonito zniževalo plače in jim tumbalo, da bodo na ta način rešili firmo ter svoja delovna mesta. Denarja ni več, delovnih mest pa tudi ne. Delavcem ni izplačevalo nadur, pač pa so jih morali koristiti. Niso jih pa imeli kdaj koristiti, ker so non stop delali nove nadure. Naj se sedaj oglasijo vsi tisti vodstveni supermani, ki so se v času velikega Begrada tako radi slikali po časopisih in sedaj povedo, če to ni res.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava