Veliki Božidar Kos obiskal mesto Gogo

27.6.2014 | 11:40

Marijan Dović v pogovoru z Božidarjem Kosom (Foto: I. Vidmar)

Marijan Dović v pogovoru z Božidarjem Kosom (Foto: I. Vidmar)

Božidarjev orkester, ki ga je sestavil po maturi. (Foto: I. Vidmar)

Božidarjev orkester, ki ga je sestavil po maturi. (Foto: I. Vidmar)

Ana Čop s svojimi jazzisti v poklon velikemu skladatelju. (Foto: I. Vidmar)

Ana Čop s svojimi jazzisti v poklon velikemu skladatelju. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Le redki Novomeščani vedo za Božidarja Kosa, enega najpomembnejših skladateljev druge polovice dvajsetega stoletja, pa vseeno se je sinoči, ko je bil v okviru Novomeških poletnih večerov na rdečem Goginem kavču gost svojega novomeškega skladateljskega kolega Marijana Dovića, na Glavnem trgu zbralo kar nekaj ljudi.

Božidar Kos je Novomeščan, v Novem mestu se je rodil in pri petih letih začel igrati harmoniko, pri sedmih letih nanjo že igral velike klasike, se spoznal s čelom in klavirjem, obiskoval gimnazijo in po maturi leta 1954 sestavil čisto pravi big band, potem pa na očetovo željo odšel študirat strojništvo v Ljubljano.

A se je preveč zastrupil z jazzom in namesto zapletenih tehničnih risb je na papir risal notna črtovja in delal aranžmaje za skladbe, ki jih je slišal v ameriških filmih, ki so jih, čeprav je bila to čista propaganda za ameriški način življenja, tedanji oblastniki začuda dovolili predvajati v naših kinematografih.

Iz Ljubljane je nadarjenega glasbenika pot vodila v Beograd in od tam v Nemčijo, kjer se je zataknil za uho agentov, ki so mu začeli ponujati vedno nove aranžmaje. Usodni trenutek na njegovi glasbeni poti je nastopil, ko je sestavil svojo skupino in je vanjo povabil zagrebškega bobnarja, ki pa je le čakal, da v Nemčijo pride njegovo dekle iz Avstralije, da se poročita in se lahko odseli v Sydney. Ko se je to tudi res zgodilo, je v Avstralijo povabil tudi Božidarja, ki je najprej pristal v Adelaidi, kjer je, kot piše v Wikipediji, začel z resnim študijem kompozicije in vztrajnim skladateljsko ustvarjalnim delom. Po diplomi je leto dni poučeval na Torrens College of Advanced Education, leta 1976 pa so ga povabili, da predava na Fakulteti za glasbo na Univerzi v Adelaide.

Pogosto se je vračal v Evropo, kjer se je izpopolnjeval pri G. Ligetiju, B.Ferneyhoughu, M. Kaglu, na poletnih tečajih v Darmstadtu in drugod. Vse bolj uglednega komponista in pedagoga Božidarja Kosa so leta 1983 povabili, da prevzame vodenje kompozicijskega oddelka na Sydney Conservatorium of Music (The university of Sydney). Delo na tej ugledni instituciji ga je kmalu uvrstilo med najvidnejše avstralske skladatelje in pedagoge tako po pacifiškem območju kot širše v svetu.

Za svoje skladateljsko delo je Božidar Kos prejel številna visoka priznanja, a to so le suhoparni biografski podatki, precej bolj človeško zgodbo pa je sloviti skladatelj, ki danes živi pri hčerki v Brežicah, predstavil sinoči v pogovoru z Marijanom Dovićem, ko je občinstvo lahko prisluhnilo tudi njegovi glasbi, ki je nastajala po naročilu najboljših svetovnih orkestrov in zasedb in so jo izvajali v najbolj slavnih koncertnih dvoranah na svetu.

"Moja glasba je zelo zahtevna, saj sem jo pisal za najboljše glasbenike, za katere sem vedel, da bodo to lahko zaigrali, zato sem si pri skladanju lahko marsikaj privoščil ... " je o svojem skladateljskem delu med drugim povedal Božidar Kos, ki je na koncu pogovora z zanimanjem prisluhnil mladi novomeški jazzovski zasedbi s pevko Ano Čop, ki mu je zaigrala tri skladbe, ki jih je v svojih mladih letih tudi sam neštetokrat izvajal, ter temu dodala še eno Privškovo.

I. Vidmar

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava