kultura

Začenja se deseti SloFolk

24.4.2014 | 17:45 | STA

Začenja se deseti SloFolk

Velike Lašče/Novo mesto/Šentvid pri Stični, Artiče - Na Dolenjskem in v Posavju se bo danes začel deseti mednarodni folklorni festival SloFolk 2014, ki ga tamkajšnje folklorne skupine prirejajo od leta 2005. Na štirih nastopih in prizoriščih festivala bodo svoje ljudsko izročilo poleg domačih predstavili folkloristi Bolgarije, Črne gore, Makedonije in Portugalske.

Kot so sporočili organizatorji, bodo festival plesa, pesmi, narodnih noš in izvirnih glasbil SloFolk 2014 nadaljevali s petkovim nastopom v Levstikovem domu v Velikih Laščah, kjer bodo festival uradno odprli.

Nastope SloFolka 2014 bodo v soboto pripravili še v Kulturnem domu v Šentvidu pri Stični in v nedeljo v Kulturnem domu v posavskih Artičah. Festival se bo sklenil s ponedeljkovim nastopom v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.

Poleg domačih folklornih skupin, ki se jim je letos pridružila še Folklorna skupina Velike Lašče, na festivalu sodelujejo portugalska skupina Viana do Castelo, makedonska skupina Jonce Hristovski, črnogorska skupina Korak in bolgarska folklorna skupina Mladost.

Gostujoče skupine se bodo vsak večer v drugem kraju skupaj s skupino gostiteljico predstavile na osrednjih celovečernih koncertih, v sklopu spremljevalnih prireditev pa bodo nastopile še v nekaj domovih za starejše občane, območnih trgovskih središčih ter v središču Novega mesta in Šentjerneja.

Festival, ki naj poveže folklornike različnih evropskih držav, pripravljajo in gostijo Folklorno društvo Kres iz Novega mesta, Kulturno društvo Vidovo iz Šentvida pri Stični, Folklorna skupina Velike Lašče in KUD Oton Župančič iz Artič.

Festival je član mednarodne organizacije folklornih festivalov Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels.

Stroške festivala z društvenim denarjem krijejo skupine gostiteljice in podporniki, sofinancira jih Javni sklad za kulturne dejavnosti RS, so še sporočili iz Novega mesta.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava