Rastoča knjiga Topliške doline

21.11.2012 | 13:30

V Dolenjskih Toplicah so sinoči na pot pospremili Rastočo knjigo Topliške doline. (Foto: M. Ž.)

V Dolenjskih Toplicah so sinoči na pot pospremili Rastočo knjigo Topliške doline. (Foto: M. Ž.)

Predsednik državnega sveta mag. Blaž Kavčič se je vpisal v zlato knjigo Občine Dolenjske Toplice.

Predsednik državnega sveta mag. Blaž Kavčič se je vpisal v zlato knjigo Občine Dolenjske Toplice.

Topliški šolarji so nizali misli o knjigi. 

Topliški šolarji so nizali misli o knjigi. 

Dolenjske Toplice - V Dolenjskih Toplicah so se sinoči pridružili vseslovenskemu projektu predstavitve narodove odličnosti - Rastoči knjigi. Zbrane na otvoritveni slovesnosti ob začetku projekta Rastoča knjiga Topliške doline so poleg domačega župana Jožeta Muhiča nagovorili prof. Jože Zupan iz Šentruperta, avtor nekaj lokalnih razstav rastoče knjige, in kot osrednji govornik mag. Blaž Kavčič, predsednik državnega sveta. Državni svet je namreč že deseto leto pokrovitelj projekta Rastoča knjiga.

»Tako kot se v Državnem svetu odraža vsa raznolikost pogledov v politiki, tako Rastoča knjiga odraža raznolikost ustvarjalnosti slovenskih ljudi. Predvsem je projekt pozitiven zato, ker je povezovalen - povezuje vse generacije Slovencev, Slovence zelo različnih poklicnih in interesnih profilov, Slovence doma in po svetu, povezuje pa nas tudi s svetom, če pomislimo na Združene Rastoče knjige sveta - razstavo svetovne književnosti, ki so si jo Topliški osnovnošolci pred kratkim ogledali v Ljubljani. Veseli me, da je plemenita ideja o knjigi kot nosilcu znanja in napredka našla svoje mesto tudi v lepi in prijazni Topliški dolini. Kajti Rastoča knjiga je veliko več kot knjiga,« je med drugim dejal Kavčič.

V nadaljevanju je poudaril, da je rastoča knjiga navdih preteklosti in sedanjosti za prihodnost. »A nikakor ne gre za to, da bi le promovirali pomembne ljudi in njihove dosežke, temveč gre predvsem za način, kako mladim rodovom pomagati prepoznati v znanju moč, s katero je mogoče premagati marsikatero življenjsko oviro in prispevati v zakladnico znanja nasploh.«

Projekt bo vodila domača šola, vendar pa ga ne bodo izvajali le v šoli in vrtcu, ampak po celi občini, zato bodo postavili skromne rastoče knjige po vseh večjih naseljih občine - Sušice, Občice, Loška vas, Soteska, Podhosta …, vanj pa vključili tako otroke kot odrasle.

Sinočnjo prireditev v dvorani Kulturno kongresnega centra so z nastopom obogatili učenci topliške šole, mešani pevski zbor Dolenjske Toplice in folklorna skupina društva podeželskih žena Dolenjske Toplice, vodila pa jo je šolska knjižničarka in učiteljica slovenščine Marija Andrejčič.

M. Ž.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava